Бюлетин

Зелената енергийна визия на “Главболгарстрой” – на форум във Вашингтон

Пламена Ненкова с анализ на българската енергийна позиция на картата Югоизточна Европа.

В панела, посветен на зелената революция в Източното Средиземноморие и Югоизточна Европа, Пламена Ненкова, заместник-изпълнителен директор с ресор „Стратегии, комуникации и международни отношения“ в „Главболгарстрой“, представи зелените идеи в строителството и иновативните проекти, по които работи компанията. 

Дискусията се състоя по време на четвъртото издание на „Southeast Europe&East Med“, организирано от „Делфи икономически форум“. Експерти ит цял свят участваха във форума, който се проведе в столицата на Съединените щати. 

Адмирал Джеймс Фого – Декан на Центъра за Морска стратегия към Военноморската лига на САЩ, Джефри Паят – Помощник Държавен секретар по енергийни ресурси към Държавния департамент на САЩ и Симеон Цомокос, Член на Международния консултативен съвет на “Главболгарстрой” коментираха бъдещето на европейската енергийна сигурност в Източното Средиземноморие. 

„Текущото решение на енергийните предизвикателства пред Европа в момента безспорно е природният газ (ВПГ), в средносрочен план – това са соларната и вятърна енергия, но в дългосрочен план темата за водорода като източник на енергия стои на дневен ред., обясни Пламена Ненкова.

Централна тема на събитието беше неизползваният потенциал на Източното Средиземноморие в производството на чиста енергия и как по-силните регионални партньорства могат да задействат за преодоляване на климатичните предизвикателства. 

Проблемите с преноса на енергия, където ролята на строителния сектор е ключова, също бяха тема на форума. Като изпълнител на едни от най – ключовите стратегически проекти в Югоизточна Европа, “Главболгарстрой” очерта приоритета си –  работата по енергийната инфраструктурна свързаност и обезпечаване приложението на бъдещите зелени политики с нейното изграждане. 

„Като лидер в Югоизточна Европа в областта на изграждането на енергийна инфраструктура, вече десетилетия ГБС следи от близо развитието на енергийните пазари, както и текущия преход към ВЕИ. Строителният сектор може да спомогне за това едно решение бързо да разшири мащаба си и да допринесе за създаването на конкурентен, интегриран и ликвиден пазар на водород и други енергийни източници“,  каза Пламена Ненкова. 

 Тя допълни, че основното предимство на “Главболгарстрой” като компания, несъмнено е дългогодишното партньорство с водещи компании в доставката на оборудване в енергийния сектор – “Солар Търбайнс” и “Ханиуел”. 

Компанията подчерта ролята на оперативния си офис в Брюксел, благодарение на който, ГБС се запознава отблизо и работи по всички теми, свързани с финансирането на зелени решения.

Още от Built.bg:  Парламентът реши да отпадне забраната за внос на зърно от Украйна
Пламена Ненкова, заместник-изпълнителен директор с ресор „Стратегии, комуникации и международни отношения“ в „Главболгарстрой”

Фокусът на ГБС в сферата на водорода също беше представен във Вашингтон. Става въпрос за модернизиране на газовата инфраструктура с цел пренос на допълнителни количества H2 при смесване с природен газ, изграждането на специализирана водородна инфраструктура и ангажирането на инженерен, финансов и административен капацитет за реализиране на собствени проекти за производство на зелен водород.

Целите на Европейската комисия за постигане въглеродна неутралност към 2050 г. определено са амбициозни, особено за региони като Югоизточна Европа. В плана си „Re-Power EU“, Европейската комисия на практика удвои целите си до 2030 г. по отношение на водорода, поставяйки изисквания за производство на 10 млн. тона „зелен“ водород, както и за внос на допълнителни 10 млн тона чист водород.

Извод, който беше очертан, е че за постигането на целите несъмнено е необходима мобилизация на цялата строителна индустрия като основен стълб в изграждането на енергийната инфраструктура, не само на територията на Югоизточна Европа, но и в контекста на междуконтиненталната търговия и транспорт на енергия.

В рамките на конференцията Сенатор Крис Ван Холън благодари на Гърция и останалите съюзници на НАТО за съдействието и коментира двустранните отношения САЩ-Гърция.

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам