Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Зелената сделка и качеството на въздуха бяха във фокуса на посещението на еврокомисаря по околната среда

Източник: БТА/Снимка: БТА

Зелената сделка, качеството на въздуха, законодателството за възстановяване на природата бяха част от темите на разговорите по време на работното посещение на еврокомисаря по въпросите на околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс в София.

Зелената сделка – в центъра на разговорите в София

Резултатите на България по отношение на качеството на въздуха се подобряват, заяви премиерът акад. Николай Денков на брифинг след срещата си с еврокомисар Синкявичюс в Министерския съвет. По отношение на зеления преход министър-председателят припомни, че България вече загуби около 200 млн.лв. в края на 2022 г., защото не бяха подготвени териториалните планове. Денков каза, че се е наложило да рестартираме процеса и в много кратки срокове да бъдат подготвени тези планове, които не са същите по съдържание, като миналата година.

Най-трудната част е да се започнат преговорите по същество с местните общности, синдикатите, за да се види как да се минимизират всички рискове, свързани със социалната цена на зеления преход и също така да се оцени как е най-ефективно да се използват средствата, които са налице и са много значителни – над 1,4 млрд.лв. само по отношение на справедливия преход, заяви Денков.

С министър-председателя говорихме основно за зеления преход. Много съм благодарен за неговата позиция и тази на неговото правителство за това, че признават важността на Зелената сделка, отбеляза Виргиниюс Синкявичюс. Според него Зелената сделка е възможност, не само в областта на околната среда, а възможност за един положителен преход, от който България и гражданите ѝ ще могат да се възползват.

Синкявичюс посочи, че с премиера Денков са обсъдили и реформи в тази област, залегнали в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Синкявичюс заяви, че за тяхното прилагане има срокове, за това е важно да се изпълняват бързо. Необходимо е да има политически ангажимент за тяхното изпълнение, подкрепа от парламента, каза еврокомисаря. Говорим и за справедливия преход, и за възможните механизми, които могат да бъдат използвани за изпълнението на съответните мерки, също така и за подпомагане на регионите, където икономиката в голяма степен зависи от добива на въглища, добави той.

Още от Built.bg:  В МВВР беше обсъдено разширение на околовръстния път

Синкявичюс заяви, че с премиера Денков са обсъдили и редица други области, в които България е постигнала добър резултат по процедурите за неизпълнение на европейското законодателство, както и новите проекти за законодателни инструменти на ниво Европейския съюз и как те биха се отразили на българската икономика.

Качеството на въздуха

Попитан за качеството на въздуха Синкявичюс заяви, че то не е все още достатъчно добро, но не може да се пренебрегва постигнатият напредък. На системния зелен преход не трябва да се гледа като на луксозна стока, а на нещо, на което да разчитаме, за да избегнем бедствия и да създадем устойчивост, смята еврокомисарят.

Еврокомисарят каза, че последствията от промените в климата се виждат. Той отбеляза бедствието в Царево и изказа съболезнования към семействата на загиналите в наводненията четирима души. По думите му трябва да се защити крехката среда на Черно море. В тази връзка той спомена подкрепата за рибарите като част от местната общност. Имаме визия за устойчиво бъдеще към черноморските стопанства, коментира еврокомисарят.

Синкявичюс обърна внимание и на замърсяването в Черно море заради войната в Украйна. Морската сигурност е изключително важна, подчерта той и добави, че в момента се ревизира Морската стратегия. По неговите думи Фондът за морски дейности и рибарство работи за по-голяма трансгранична координация между държавите с излаз към Черно море.

България има три месеца, за да прецени дали ще се обърне за помощ към Механизма за гражданска защита на Европейския съюз след наводнението в Царево

В момента се прави оценката на щетите и тогава ще преценим дали има нужда от външна помощ. Ние можем да разчитаме на Европейския съюз, но първо трябва да видим дали можем да се справим сами. Това заяви пред журналисти министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, който днес беше на посещение в Токоизправителна станция „Юнак” в София, придружаван от европейския комисар Виргиниюс Синкявичюс. Относно сроковете за оценка на щетите след наводненията, министър Попов каза, че вече са направени първите заснемания на засегнатия регион. Според него до седмица-две ще има заключения. „И оттам нататък ще можем да мислим за възстановяване на щетите“, посочи Попов.

Още от Built.bg:  Шест институции участват в проверката в данъчните складове на "Лукойл" у нас

Първата стъпка е правителството да поиска тази помощ. Мисля за съвсем правилно, че първо ще се направи оценка на щетите. Правителството има тримесечен срок да поиска тази помощ, каза еврокомисарят.

Постижения по отношение на градския транспорт в София

Забележителни постижения са отбелязани в София по отношение на градския транспорт. Разбрах, че 85 % от него е електрифициран. Огромно постижение би било да се постигне 100 % електрификация, заяви пред журналисти Синкявичюс. Според него по-трудният преход към екологичен транспорт е по отношение на личните автомобили на столичани. Без адекватна мрежа за зареждане на електромобили, няма как да очакваме гражданите да направят този преход, каза той.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам