Бюлетин

Зелено движение: Решението за магистрала “Струма” трябва да осигури безопасен път през Кресненското дефиле

Решението за автомагистрала “Струма” трябва да е в рамките на закона и да осигури безопасен път през Кресненското дефиле, като предпази хората от нарастващия трафик и шум, да защити интересите на местните общности и осигури добра среда за поминък при съхранена природа. Това се посочва в позиция на “Зелено движение” във връзка с отменените от Върховния административен съд (ВАС) две решения на бившия вицепремиер и министър на околната среда и водите Борислав Сандов относно строежа на автомагистралата. Становището е публикувано на официалната интернет страница на партията.

От партията посочват, че са учудени от преценката на ВАС. “Виден е и фактът, че в двата “различни” съдебни състава присъстват едни и същи лица и се дават на практика еднакви мотиви, Всичко това ни кара да се съмняваме в безпристрастността на ВАС”, се казва още в позицията.

От “Зелено движение” считат, че при Борислав Сандов Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е показало “волята да предложи ефективно и семпло решение за превръщането на Кресненското дефиле в по-сигурен път с монтирането на колчета, които възпрепятстват изпреварването, като по този начин на практика жертвите спряха”. От партията апелират сегашното ръководство на МОСВ да обжалва решението на ВАС.

АМ “Струма”, снимка: БТА

По казуса с изграждането на автомагистрала “Струма” от екологично сдружение “За Земята” съобщиха, че са сигнализирали МОСВ, Министерство на регионалното развитие и благоустройство и Агенция „Пътна инфраструктура” за наличието на тежки машини в Кресненския пролом. Еколозите алармират за нарушаване на биологичното разнообразие.

“Пет големи пътни отбивки с изкоренена изцяло растителност между пътя и асфалта, премахнат хумусен пласт и заравняване – или с други думи, подготовка за асфалтиране, откриха биолози, експерти, представители на коалиция „Да спасим Кресненския пролом”, се казва в съобщението, разпространено до медиите.

Още от Built.bg:  Провал на преговорите в Европейския парламент срещу нарушаването на санкциите

В края на октомври природозащитници протестираха пред сградата на МОСВ заради решението на Националния съвет по биологично разнообразие, свързано с приемането на природозащитни цели, касаещи и изграждането на автомагистрала “Струма”.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам