Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Зеленски подчерта силата на европейското сближаване на срещата на Съвета на Европа

След подновяването на тежкия ракетен обстрел по Киев украинският президент Володимир Зеленски благодари на своите поддръжници и подчерта силата на европейското сближаване в обръщение пред срещата на Съвета на Европа в Рейкявик, предаде ДПА.

“Русия се опитва много усилено да подобри способността си да убива. Ние се опитваме много усилено да подобрим защитата на нашия народ”, заяви той на заседанието на Съвета на Европа пред лидерите, събрали се за срещата на върха в Рейкявик, говорейки по видеовръзка.

“И аз благодаря на всички държави и лидери, които ни помагат да подобрим изцяло нашата противовъздушна отбрана. Ние показваме какво означават нашите 100% и какво означава силата на свободния свят”, каза той

Съветът на Европа е основан през 1949 г. като пазител на демокрацията, правата на човека и върховенството на закона в Европа и е независим от ЕС.

Снимка: AP

Русия беше изключена от групата след пълномащабната инвазия на Кремъл в Украйна през февруари 2022 г. Беларус, близък съюзник на Русия, е представена на срещата на върха само като наблюдател.

Германският канцлер Олаф Шолц призова за създаване на международен регистър на военните щети в Украйна. Той заяви, че е много важно “да изградим регистър на щетите, който сега ще ни позволи колективно да регистрираме щетите, причинени от руската агресивна война в Украйна”.

Това ще създаде основа за възстановяването на Украйна, каза той.

Регистърът е предпоставка за работа с общи данни, каза Шолц, като отбеляза, че той може да осигури основа за разговори на международно равнище.

“В това отношение това е от изключителна важност за бъдещето на Украйна”, каза Шолц.

Още от Built.bg:  Назад във времето: Изчезналите кина на София
Олаф Шолц, снимка: AP

Френският президент Еманюел Макрон подкрепи идеята за регистър на военните щети в Украйна. “Призовавам всички държави да се присъединят към него и да допринесат активно за изработването му”, каза той.

Международната общност трябва да продължи да оказва неотклонна подкрепа на Украйна, “член на нашето европейско демократично семейство (…) толкова дълго, колкото е необходимо”, заяви Макрон.

Той също така призова за създаването на центрове за психично здраве в Украйна с помощта на Банката за развитие на Съвета на Европа, “за да се помогне на всички онези, които ежедневно страдат от тежките травми, причинени от този жесток конфликт, и както поискаха самите украинци”.

Макрон заяви, че Съветът на Европа е изправен пред опасностите на века.

“Нищо не трябва да намалява нашия ясен оптимизъм или нашата решителност”, каза Макрон.

Шолц също така призова за поддържане на контакти с Русия въпреки руския президент Владимир Путин и неговото правителство в изказването си в началото на срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик.

Войната на Русия в Украйна ще приключи в някакъв момент, каза Шолц. “И едно нещо е сигурно. Тя няма да приключи с победа на империализма в стил Путин”, добави той. Украйна ще получава подкрепа, докато не бъде постигнат справедлив мир, каза Шолц.

“Дотогава ние трябва да поддържаме мостовете към представителите на друга Русия, друга Беларус – и по този начин да поддържаме отворена перспективата за демократично, мирно бъдеще в двете страни – колкото и малко вероятно да ни се струва това днес”, каза Шолц.

Около 30 европейски държавни и правителствени ръководители пристигнаха във вторник в Исландия за първата среща на върха на Съвета на Европа от почти 20 години насам, припомня ДПА.

Още от Built.bg:  След 6 месеца война: ще успее ли Израел да унищожи Хамас

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам