Бюлетин

Зеленски призова Конгреса на САЩ да предостави повече оръжия на Украйна

Снимка: BTA/AP

Украинският президент Володимир Зеленски днес призова Конгреса на САЩ да предостави повече оръжия, за да помогне на страната му да се пребори с руските въздушни удари в рамките на инвазията, която донесе смърт и разрушения и отприщи вълна от бежанци, съобщи Ройтерс.

По повод на загрижеността на президента Джо Байдън и много американски законодатели, че налагането на забранена за полети зона може да доведе до ескалация на конфликта с разполагащата с ядрено оръжие Русия, Зеленски поиска повече самолети и системи за противовъздушна отбрана. “Русия е превърнала украинското небе в източник на смърт”, заяви той говорейки чрез видео връзка на общо заседание на Камарата на представителите и Сената.  “Трябва да защитим небето си.”

Обръщението на Зеленски дойде ден след като той призова канадския парламент за повече западни санкции срещу Русия и налагането на забранена за полети зона над Украйна.

Вчера Байдън подписа закон за спешна помощ в размер на 13,6 млрд. за Украйна, за да й помогне да се сдобие с повече оръжия и за хуманитарна помощ.

Снимка: BTA/AP

Очаква се днес Байдън да обяви допълнителни 800 млн. долара за подпомагане на сигурността на Украйна, съобщи служител на Белия дом.

През последните седмици Зеленски се опитваше да подсили подкрепата за страната си в различни речи пред чуждестранна аудитория, включително пред Европейския парламент и британския парламент.

Подкрепата за Украйна е рядък случай, в който републиканците и демократите са се обединили в разделения по партийна линия Конгрес, като някои законодатели и от двете партии настояват Байдън да отиде по-далеч в помощта за Украйна. В Конгреса има известна двупартийна подкрепа за изпращане на бойни самолети в Украйна. Вчера Сенатът на САЩ единодушно прие резолюция, осъждаща руския президент Владимир Путин като  военнопрестъпник.

Още от Built.bg:  Прогноза: Цените на жилищата в САЩ да поевтинеят с 12 на сто спрямо нивата си от юни

Според оценките на ООН около 3 млн. души са избягали от Украйна, предимно жени и деца, и търсят сигурност и подслон в съседните страни, главно в Полша.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам