Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Зеленски разкритикува “нерешителността” и “слабостта” на НАТО по въпроса за приемането на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски разкритикува днес “нерешителността” и “слабостта” на НАТО по въпроса за приемането на страната му за член на организацията, предаде Франс прес.

Абсурдно е, че няма график за присъединяване на Украйна към алианса, подчерта Зеленски. Той предупреди, че колебливостта на НАТО насърчава руския терор.

Колебливостта “е слабост. И аз ще обсъдя открито този въпрос на срещата на върха” на НАТО в Литва, написа на английски език в “Телеграм” Зеленски.

Разделенията в НАТО се очаква да попречат на западния военен съюз да предложи на Киев дата за присъединяване или да му отправи официална покана за членство на двудневната среща на върха, отбелязва Ройтерс.

“Безпрецедентно и абсурдно е, когато не е определен срок нито за поканата, нито за членството на Украйна. А в същото време даже се добавят неясни формулировки за “условия” за поканата на Украйна”, написа Зеленски.

“За Русия това означава мотивация да продължи терора си”, добави той.

Всички държави членки признават, че перспективата за членство на Украйна е невъзможна, докато страната е във война. Това би означавало световен конфликт: член 5 на Северноатлантическия договор постановява, че нападение срещу една държава членка е равносилно на нападение срещу всички държави членки. Кремъл, от своя страна, вече предупреди НАТО, че ще има “много негативни” последици за европейската сигурност, ако Украйна бъде приета.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам