Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Зеленски заяви, че е щял да се сражава до смърт, ако руснаците бяха нападнали щаба му

Снимка: AP

Украинският президент Володимир Зеленски носи пистолет и е щял да се сражава до смърт редом с най-близкото си обкръжение, ако руснаците бяха нахлули в Киев в началото на войната, предаде Ройтерс, цитирайки негово интервю, излъчено снощи.

“Знам как да стрелям. Можете ли да си представите (заглавие като) “Президентът на Украйна е пленен от руснаците?” Това е позор. Смятам, че това би било срамно”, каза той пред телевизионния канал “1+1”.

В първите дни след инвазията от 24 февруари 2022 г, украински официални лица заявиха, че руски разузнавателни подразделения са се опитали да проникнат в Киев, но са били победени и не са успели да достигнат до улица “Банкова” в центъра на града, където се намира президентската канцелария, посочва Ройтерс.

Други руски подразделения са предприели атака в покрайнините на Киев, но не са успели да напреднат. Официални представители също така съобщиха и за няколко неуспешни опита за саботаж в града.

“Мисля, че ако бяха влезли вътре, в администрацията, нямаше да сме тук”, каза Зеленски. Не стана ясно за кои руски подразделения става дума.

“Никой нямаше да попадне в плен, защото имахме много сериозно подготвена отбрана на улица “Банкова”. Щяхме да бъдем там до последно”, каза той.

Запитан дали е носил пистолет и дали се е упражнявал да го използва, той отговори, че е носил, но отхвърли предположението, че това би могло да е, за да се самоубие, вместо да бъде заловен. “Не, не, не. Не е (за да застрелям) себе си. За да отвръщам на огъня, със сигурност”, каза той.

Още от Built.bg:  Как завърши Западноевропейската обиколка на Зеленски

Междувременно във вечерното си видеообръщение снощи Зеленски се обърна към руските войници и ги обвини, че “не само командирите, но и всички вие, всички вие сте терористи и убийци и всички вие трябва да бъдете наказани”. Всеки, който пилотира и изстрелва ракети, който поддържа самолети и кораби за терор, е съучастник, терорист и убиец и трябва да бъде наказан, добави той.

Коментарите му последваха ракетния удар по град Уман, при който в петък загинаха 23 души. Сред тях, според Зеленски, е имало шест непълнолетни. Всеки, който подготвя такива ракетни атаки, трябва да знае, че е съучастник в смъртта на цивилни, каза президентът.

По думите му поради това не е достатъчно Русия да бъде отслабена от войната. За пореден път Зеленски се изказа в подкрепа на създаването на международен трибунал срещу Русия по модела на Нюрнбергския процес срещу нацистите.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам