Бюлетин

Железопътна компания “Ренфе” пуска първите си високоскоростни влакове във Франция на 13 юли

Снимка: www.spain-traveller.com

Испанската железопътна компания “Ренфе” (Renfe) обяви днес, че ще пусне високоскоростните си влакове на френския пазар на 13 юли с връзки между Барселона и Лион, които ще бъдат последвани от такива между Мадрид и Марсилия на 28 юли, предаде Франс прес.

Пускането на тези високоскоростни влакове е “исторически ден” за “Ренфе”, заяви на френски пред медиите президентът на испанската държавна компания Раул Бланко, уточнявайки, че целта е през 2024 г. да има подобна връзка и с Париж.

“Ренфе” ще стане едва втората чуждестранна компания, която навлиза на френския жп пазар след италианската “Трениталия” (Trenitalia), която стартира превози през декември 2021 г.

Високоскоростните влакове на “Ренфе” ще имат редица междинни спирки, както в Испания, така и във Франция, уточнява компанията, която предвижда да пусне билетите в продажба на 21 юни.

За пътуване от Испания до Марсилия или Лион, два града, разположени в югоизточната и източната част на Франция първоначалната цена ще е 29 евро. Билетът от Испания до Нарбон или Монпелие, които са по-близко разположени до испанската граница, ще струва 19 евро.

От декември 2022 г. само Ес Ен Се Еф (SNCF) извършва превози между Франция и Испания. Френската компания е сложила край на партньорството, което я свързваше с “Ренфе” от 2013 г., за да обслужва самостоятелно високоскоростните връзки между Париж и Барселона, предвиждайки навлизането на испанската група на френския пазар.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам