Бюлетин

Жилищата в ЕС: Все по – скъпи

Houses Buildings Architecture  - Portraitor / Pixabay

Графика: Евростат

Цените на жилищата в ЕС през четвъртото тримесечие на 2021 г. скачат с 10 процента, а еврозоната и в България – с 9,4 процента.

През четвъртото тримесечие на 2021 г. цените на жилищните имоти, измерени чрез индекса на цените на жилищата (ИЦЖ), нараснаха с 10,0 процента в Европейския съюз (ЕС) и с 9,4 процента в еврозоната в сравнение със същото тримесечие на предходната година, съобщи европейската статистическа служба Евростат на сайта си.

Това е най-рязкото годишно увеличение на цените в ЕС от четвъртото тримесечие на 2006 г., а за еврозоната – от 2005 г., когато Евростат записва първите данни за цените на жилищата в статистиката си.

В годишно сравнение през третото тримесечие на 2021 г. цените на жилищата прибавиха към стойността си съответно 9,3 процента и 8,8 процента в ЕС и еврозоната.

През четвъртото тримесечие на 2021 г. в сравнение с тримесечие по-рано на същата година, цените на жилищата в ЕС скачат с 2,1 процента, докато за същия период в еврозоната отбелязват ръст от 1,9 процента.

Движение на цените на жилищата в страните членки на ЕС

Сред членките на Евросъюза, за които са налични данни, 15 страни записват годишно увеличение с повече от 10 процента на жилищните цени през четвъртото тримесечие на миналата година.

За същото тримесечие единствената страна в ЕС отбелязала спад на цените на годишна основа в сектора е Кипър, с понижение от 5,3 процента.

За същия период най-голям ръст на цените е регистриран в Чехия (+25,8 процента), Естония (+20,4 процента) и Литва (+19,8 процента).

Още от Built.bg:  Експерти предвиждат забавяне на нарастването на цените на недвижимите имоти в България

Данните за България показват, че ценовите стойности в сектора на търговия с жилищни имоти за периода октомври – декември 2021 г., сравнен със същото тримесечие на предходната година, се повишават с 9,4 процента.

За четвъртото тримесечие на 2021 г. спрямо тримесечие по-рано, индексът на цените на жилищата в страната ни отбелязва ръст от 2,4 процента.

В сравнение с последното тримесечие на 2015 г. през същото тримесечие на 2021 г. в България жилищните цени са се повишили с 48,32 процента.

В сравнение с предходното тримесечие намаление на жилищните цени в периода октомври – декември 2021 г. е регистрирано само в Дания (-4,3 процента) и Кипър (-3,1 процента), докато във Финландия ценовите показатели останаха стабилни.

Най-голямо увеличение за същия период е регистрирано в Естония (+6,6 процента), Чехия (+5,7 процента) и Литва (+4,7 процента).

При сравнение на четвъртото тримесечие на 2021 г. със същия период на 2010 г., цените на жилищата са се увеличили повече от тези на наемите в 19 страни членки на ЕС.

За същия период цените на жилищата се повишиха в 24 страни членки на ЕС и спаднаха в три, като най-голямо увеличение е в Естония (+156 процента), Унгария (+128 процента) и Люксембург (+124 процента). Намаления се наблюдават в Гърция (-23 процента), Италия (-12 процента) и Кипър (-9 процента).

От 2010 г. насам цените на жилищата се увеличиха повече от два пъти в Естония, Унгария, Люксембург, Латвия, Чехия, Австрия и Литва.

Цените на наемите 

Наемите на жилища в ЕС продължиха тенденцията си за увеличение и се покачиха с 1,3 процента в сравнение на четвъртото тримесечие на 2021 г. съотнесено към същите месеци на 2020 г.

Още от Built.bg:  Централната банка в Италия предупреди за рязко поскъпване на наемите в страната

При сравнение на четвъртото тримесечие на 2021 г. със същия период на 2010 г., стойността на наемите се е увеличила в 25 страни от общността и е намаляла в две, като най-високо е повишението в Естония (+171 процента), Литва (+113 процента) и Ирландия (+74 процента). Намаления са регистрирани само в Гърция (-25 процента) и Кипър (-1 процент).

Сравнение между жилищните цени и цените на наемите в ЕС

Между 2010 г. и второто тримесечие на 2011 г. цените на жилищата и наемите в ЕС следваха еднаква крива на движение, но от второто тримесечие на 2011 г. данните се разминават значително.

Докато наемите нарастват устойчиво през целия 10 годишен период, до четвъртото тримесечие на 2021 г., цените на жилищата се колебаеха значително.

След рязък спад между второто тримесечие на 2011 г. и първото тримесечие на 2013 г., цените на жилищата останаха относително стабилни между 2013 г. и 2014 г., а началото на 2015 г. отбелязват бързо повишение. От началото на 2015 г. цените на жилищата са с много по-бързо темп на растеж от този на наемите.

За периода от 2010 г. до четвъртото тримесечие на 2021 г. наемите на жилища в ЕС се увеличават с 16 процента, а цените на жилищата – с 42 процента.

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам