Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Жилищата във Великобритания поскъпват с най-бърз темп от 2007 година

Цените на жилищата във Великобритания са отбелязали най-големия си растеж от преди световната финансова криза, съобщи компанията за ипотечни кредити “Халифакс” (Halifax), цитирана от Ройтерс. 

Цените на жилищата са се увеличили с 0,5 процента през февруари в сравнение с предходния месец.

Това означава средна цена на жилищата от 278 123 паунда (367 511 щ. долара), което е с 10,8 процента повече спрямо същия месец година по-рано. Това е най-силният годишен растеж от юни 2007 година.

Пазарът на жилища във Великобритания “прегрява”. Тенденцията се забелязва и в много други страни по света от отмяната на първия локдаун, наложен заради коронавируса,  през 2020 година. Същевременно пазарът бе стимулиран и от търсенето на по-големи имоти, тъй като все повече хора работеха от вкъщи.

Имотният пазар в Обединеното кралство получи тласък и от данъчен стимул, предложен от финансовия министър Риши Сунак, който изтече в края на септември, когато спря действието и на програмата за подкрепа на работните места.

“Липсата на предлагане продължава да поддържа нарастващите цени на жилищата, като последните проучвания на бранша показват липса на предлагане на нови имоти, което вече е дългосрочна тенденция”, каза управляващият директор на “Халифакс” Ръсел Гейли.

Той добави, че има причини да се смята, че ръстът на цените на жилищата ще отслабне по-късно тази година, включително заради нарастваща инфлация, повишаване на данъците и покачващите се лихвени проценти.

“С напредването на годината тези фактори вероятно ще натежат върху търсенето,  пазарната активност ще се върне към по-нормални нива и може да се очаква облекчаване на ръста на цените на жилищата”, допълни Гейли.

Още от Built.bg:  Строителство и ремонт на близо 145 км. пътища са започнати от МРРБ в мандата на служебния кабинет

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам