Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Жилищни сгради с три и повече жилища ще могат да кандидатстват за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост

Building Apartment Architecture  - friscii / Pixabay

Големите и малки жилищни сгради да имат равен достъп до финансиране за саниране се предвижда в Плана за възстановяване и устойчивост. Това обясни в Стара Загора заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деляна Иванова по време на среща за обсъждане на инструменти за подкрепа през програмния период 2021-2027 г. под надслов “Новият подход в регионалното и трансграничното развитие”.

Тя уточни, че за да има равнопоставеност, жилищните сгради, които кандидатстват, ще бъдат категоризирани на малки и големи. И за двете групи ще бъде разпределен отделен бюджет от общо 1,4 млрд. лв. В категорията “малки жилищни кооперации” ще са тези с между 3 и 36 апартамента, а големи – с над 36 жилища.

“За разлика от предишната националната програма за саниране, сега поправихме редица ограничителни несправедливости. Вече допустими за саниране ще бъдат и сгради с 3 жилища. Ще бъде резервиран ресурс от 30 на сто за по-малките сгради, това са тези с 3 до 36 апартамента, а останалите 70 процента ще бъдат разпределени за по-големите жилищни сгради. Освен това решение за участие в програмата ще се взима с 50 процента съгласие на собствениците. Това ще бъде възможно след одобрение на промени в закона за етажната собственост, които да намалят общия брой гласове на собственици, нужен за кандидатстване. Ще се позволи и сдруженията да могат да разкриват банкови сметки. Промените трябва да бъдат приети от Народно събрание до октомври – ноември, за да стартира програмата. Въвеждаме и обслужване на едно гише, което ще улесни гражданите”, обясни заместник регионалният министър. От думите ѝ стана ясно, че няма да се следва принципът “първи подал, първи класиран”, а ще бъде извършван конкурентен подбор.

Още от Built.bg:  Джо Байдън се оттегли от канпанията за президент на САЩ

“Отново от сдруженията на собствениците ще се изисква да имат технически паспорт, както и да са направени техническо и енергийно обследване, което те ще трябва да платят”, обясни Иванова. Изискването е обновяването да осигури минимум 30 на сто спестяване на енергия и “клас B” на енергийно потребление, при положение, че по националната програма се изискваше “клас C”. В община Стара Загора има 180 сдружения на собственици, които са с готови документи, но не са финансирани по приключилата национална програма за саниране, каза директорът на дирекция “Инвестиции и Европейски програми” към община Стара Загора. Те ще трябва да кандидатстват отново, тъй като програмата е изцяло нова, уточни още Иванова.

Всички сдружения на собствениците, които подадат документи за саниране до края на март 2023 г., ще имат възможността да  ползват 100 процента грант за изпълнение на мерките за енергийна ефективност. За сдруженията, които се включат между март и декември 2023 г., безвъзмездната помощ ще е 80 на сто, като останалият ресурс от 20 на сто трябва да се осигури от собствениците.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам