Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Жилищното строителство в Германия не успява да покрие търсенето

Тенденцията към бърз спад на разрешителните за строителство на апартаменти в Германия е продължила и през 2022 г., според Федералната статистическа служба, цитирана от ДПА. Това е задълбочило недостига на жилища на разположение.

През ноември в било одобрено строителството на 24 304 жилища или с около 16 на сто по-малко, отколкото през същия период на миналата година, обяви днес статистическата служба.

Това се възприема като лош сигнал за новото строителство в Германия, което и без това е в застой. Разрешителните за строителство са важен показател за недостига на жилища в много градове.

Експерти от базирания в Мюнхен институт “Ифо” (Ifo) предупредиха за спад в жилищното строителство в Германия. Според тях от януари до ноември са одобрени 321 757 жилища, което е спад с 5,7 на сто спрямо същия период на миналата година. Спадът в еднофамилните жилища е бил особено сериозен – 15, 9 на сто.

Според твърденията много строители забавят нови проекти или ги отменят напълно. Цените за ново строителство на класически жилищни сгради са нараснали с почти 17 на сто през ноември.

Правителството вече призна, че няма да изпълни целта си за строителство на 400 000 нови жилища годишно.

Това се случва в момент, в който значителната имиграция, най-вече на бежанци от Украйна, е довела до нараснало търсене на жилища.

Съюзът на асоциации на наематели, профсъюзи в строителството и социално-промишлени асоциации неотдавна предупреди за все по-голям недостиг на жилища. Според оцените понастоящем има дефицит на около 700 000 апартамента в Германия.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам