Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Жозеп Борел съобщи за “историческа среща” в Киев на външните министри от ЕС

Снимка: AP

Външните министри на държавите членки на Европейския съюз се събраха на “историческа среща” в Киев в израз на “солидарност” с Украйна в борбата ѝ срещу руската инвазия, съобщи днес ръководителят на външнополитическата служба на блока Жозеп Борел, цитиран от Франс прес.

“Събирам днес външните министри от ЕС в Киев за първата по рода си среща на всички 27 държави членки извън съюза”, написа Борел в социалната мрежа “Екс” (бивш “Туитър”). Той приветства тази, по думите му, “историческа среща” в Киев и отбеляза, че Украйна е “страна кандидатка и бъдещ член на ЕС”.

Посрещайки своите колеги украинският външен министър Дмитро Кулеба приветства факта, че срещата се провежда в Украйна, която по думите му е “в рамките на бъдещите граници на ЕС”.

“Ние сме много щастливи да приветстваме тук, в Киев, Съвета по външни работи на ЕС, моите приятели, моите колеги“, каза той.

“Това е историческо събитие, защото за първи път се срещаме извън … границите на ЕС, но в бъдещите граници на ЕС“, каза Кулеба, посрещайки своите колеги в Киев.

Френската външна министърка Катрин Колона, от своя страна, определи пред журналисти срещата като “изключителен дипломатически жест”.

Провеждайки тази среща в Киев, ЕС иска да демонстрира своята “решителна и трайна подкрепа” за Украйна, „докато не надделее“ над Русия  и не възстанови “своя суверенитет, независимост и териториална цялост“, добави тя.

Става дума и за това да покажем, “че Украйна е част от европейското семейство“ и “също така да предадем на Русия посланието, че не трябва да разчита на нашата умора“, отбеляза Колона.

Още от Built.bg:  Близо 3% е ръстът в строителството в България през април

“Ще останем тук дълго време“, обеща тя.

Нидерландскага външна министърка Ханке Бръйнс Слот подчерта необходимостта да “покажем нашата солидарност с Украйна, украинския народ и смелите войници, които се борят всеки ден за свобода, за нашата свобода“.

Българският вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел днес също е на посещение в Киев, където ще участва в срещата на външните министри на ЕС, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).

Граничеща с държави членки на ЕС, Украйна поиска спешно да се присъедини към блока след началото на руската инвазия през февруари 2022 г.

ЕС се съгласи да ѝ предостави официален статут на кандидат член, но не е установил график за приемането ѝ.

Новият посланик на ЕС в Украйна Катарина Матернова каза в публикувано в петък интервю за украински медии, че присъединяването на Украйна през 2030 г. е “реалистична” цел.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам