Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“Журналист”: Площадът с най-много имена

През последния един век многократно улици, площади, дори населени места у нас са променяли имената си поради политически и идеологически причини. Но знаете ли кое е мястото, което подобрява всички рекорди по най-много промени – името му е сменяно пет пъти за около 100 години или средно на всеки 20 години? Това е емблематичният и добре познат на повечето столичани площад “Журналист” в квартал Лозенец.

Смятаният днес за централен и престижен квартал Лозенец започва да се застроява през 20-те години на ХХ век. Дотогава е нещо като вилна зона за софиянци, има малко на брой къщи, които са разпръснати между обширните поляни и гората на малкия хълм. Тогава кварталът се казвал Курубагларъ – в превод „сухи лозя“. За първи път се появява на картите на София в началото на века, а като урбанизирана територия с улици и инфраструктура чак през 1934 г.

Застрояването му има конкретна причина – там са дадени терени на безимотните софиянци, които да си построят жилища.

Те не са подарени, а получени срещу заеми, които трябвало да изплащат към държавата. Парцелите тогава са далеч от атрактивни – нямат водоснабдяване и канализация. Вода е прекарана години по-късно отново за сметка на собствениците. Част от тях били участници във войните, други бежанци от Вардарска Македония, но повечето са хора на изкуството и интелектуалци – преподаватели, артисти и журналисти, откъде популярно тръгва и името му Журналистически квартал.

Любопитен детайл е, че тогавашната градска управа наложила ограничения за застроената площ – тя не трябвало да надхвърля 250 кв. м., за да няма презастрояване и кварталът да бъде зелен. В Лозенец по това време се допуска да има само жилищни сгради, няма складове и работилници, което веднага го отличава от другите райони в София и го прави приятно място за живеене.

Още от Built.bg:  Кметът на София представи проект за над 1 млрд. лева за модернизиране и обновяване на градския транспорт в София

В естествен център се превръща градинката при колелото – днешният площад Журналист. Около него има малки магазинчета и фурна за печене на козунаци, агнета и прасенца. Наблизо е и една от най-старите софийски кръчми „Старата липа“.

Интересно е, че век по-късно част от тези магазинчета са запазени или подменени с други в подобен дух и стил, а кръчмата още съществува. През 20-те години на миналия век в карето на Журналистическия квартал е открит и първият приют за кучета и котки в София. Това става по инциатива на историка Георги Николов и съпругата му. А покрай контактите на дъщеря им Мара техен чест гост е Кемал Ататюрк. Самият Цар Борис Трети също редовно гостува в квартала – на писателя Елин Пелин, чиято къща и до днес стои сгушена между кооперациите на улицата, която вече носи неговото име.

Първоначално площад Журналист се казва площад Княгиня Евдокия Българска, дъщерята на цар Фердинанд и Мария-Луиза. Така се казва до 1944 г. После за кратко носи името Руен – на една от улиците, които го пресичат. След Втората Световна война и промените в България, площадът е кръстен Йорданка Чанкова на името на партизанката от Втора софийска освободителна бригада.

Така мястото сменя името си три пъти за по-малко от 30 години. Но отново промяната не удържа дълго. Съпруг на Йорданка Чанкова е Георги Чанков, който е водещо име в БКП в първите години след войната. През 1957 г. обаче настъпва разрив между него и партията и той е отстранен (защото е близък на Вълко Червенков, който Тодор Живков измества като лидер).

Още от Built.bg:  Васил Терзиев: Ще бъдат спрени 21 незаконосъобразни обществени поръчки

Така само 10 години по-късно площадът отново е със сменено име – прекръстен е Йорданка Николова, каквото всъщност е бащиното име на партизанката.

Поредната смяна идва и с поредната нова политическа ситуация в България. След 1989 г. площадът получава името Журналист. Необичайно е решението да бъде кръст на професия, но оправдано от гледна точка на това, че мястото е своеобразен център на стария Журналистически квартал. Всъщност много от улиците в района са сменили вече имената си – старата улица „Руен“ днес е „Цанко Церовски“, улица „Журналист“ се казва вече „Елин Пелин“.

А в Журналистическия квартал или долната част на Лозенец живота си са прекарали някои от най-значимите български творци и интелектуални, сред които Сирак Скитник, Димитър Талев, Кръстю Сарафов, Елин Пелин, Богомил Райнов, Валери Петров и много други.

Автор: Built.bg

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам