Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Зимният сезон 2022/2023: Успешен

boy ski skiing cold goggles kid 1835416

Зимният сезон 2022/2023 бележи успех, подкрепен с текущите данни от Единна система за туристическа информация  – въпреки че все още официално ски сезонът не е приключил, той задмина предпандемичните нива с 8,7 на сто, съобщи Министерството на туризма. Постигнатият ръст спрямо миналия, считан за успешен, сезон 2021/2022 е по-голям с близо четвърт – 24 на сто и е най–силният в рамките на последните 4 зимни сезона.

“Нека оставим числата да говорят – близо 9 на сто ръст до момента спрямо предковидните времена. Прогнозата е и лятото да сме с 8 на сто ръст спрямо 2019 г., т.е. очакванията ни са това да е най-силното ни лято. Една от основните ми задачи беше да върнем нормалността. Е, вече не говорим за възстановяване, а за растеж”. Така коментира резултатите служебният министър на туризма Илин Димитров, цитиран от пресцентъра на ведомството, и благодари на екипа на Министерството за усилената работа.

Данните на ЕСТИ за броя регистрации на туристи в местата за настаняване сочат над 1,7 млн. за зимен сезон 2022/2023 и обхващат периода от началото на декември до края на март (1 декември 2022 – 30 март 2023 г.)

Равносметката по пазари за цитираните данни за периода от началото на декември 2022 г. до края на март 2023 г. показва, че най–много са регистрациите на български туристи – над 1,2 млн. На второ място най-многобройни са румънските туристи – над 65 хил., следвани от гръцките туристи – над 58 хил., туристи от Великобритания – над 50 хил., от Израел – над 46 хил., Турция – над 41 хил. и туристи от Северна Македония – над 25 хил.

Още от Built.bg:  Европейски нюзрум: Две години от инвазията на войските на Владимир Путин в Украйна

Резултатите от гледна точка на приходите от чуждестранни туристи за декември 2022 г. и януари 2023 г. са почти идентични с тези на предпандемичните декември 2019 г. и януари 2020 г. За периода декември 2022 – януари 2023 приходите от входящ туризъм са 642,5 млн. лв., като ръстът спрямо същия период на миналия зимен сезон е 38,6 на сто.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам