Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Знамето на Украйна ще се вее над Столичната община

Ukraine Flag Banner Peace Sky Sun  - jorono / Pixabay

Столичният общински съвет (СОС) реши знамето на Украйна да бъде издигнато на административната сграда на Столична община редом до българското. Общинските съветници решиха знамето на Украйна да се вее в знак на съпричастност към трагедията на украинския народ, докато трае войната в Украйна. „За“ решението гласуваха 36 общински съветници, „против“ бяха 14. 

Дебатът по внесения доклад продължи повече от час. Вносители на предложението са Георги Георгиев, Николай Стойнев, Диян Стаматов, Грети Стефанова.

В началото общинските съветници от „БСП за България“ поискаха отлагане на точката. Обратното предложение направиха общинските съветници от „Демократична България“.

Изказване на общинския съветник от левицата Николай Велчев предизвика освирквания. В изказването си Вълчев посочи, че се позовава на фактологията и заяви, че през 2014 г. властта в Украйна била „взета насилствено“.

Общинските съветници от левицата настояха на административната сграда да се вее само българското знаме. Михаил Ставрев развя български трибагреник по време на заседанието.

От левицата се обявиха против разполагането на флага. Георги Георгиев, председател на СОС, който е и вносител на доклада, коментира че столицата трябва да задава тенденции, че лидерите трябва да водят, а не да се съобразяват и оправдават. Днес е един от тези моменти в историята, настоя Георгиев и посочи, че е време за отговорна, европейска и демократична позиция. Той посочи, че такъв е примерът и във всички европейски столици.

В дискусията се включиха и народните представители от „Възраждане“ Петър Петров и Николай Дренчев. Те също се изказаха „против“ издигането на украинския флаг. Призовавам общинските съветници да не взимат това решение, настоя Петров.

Още от Built.bg:  София е домакин на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам