Бюлетин

Знамето на Украйна ще се вее над Столичната община

Ukraine Flag Banner Peace Sky Sun  - jorono / Pixabay

Столичният общински съвет (СОС) реши знамето на Украйна да бъде издигнато на административната сграда на Столична община редом до българското. Общинските съветници решиха знамето на Украйна да се вее в знак на съпричастност към трагедията на украинския народ, докато трае войната в Украйна. „За“ решението гласуваха 36 общински съветници, „против“ бяха 14. 

Дебатът по внесения доклад продължи повече от час. Вносители на предложението са Георги Георгиев, Николай Стойнев, Диян Стаматов, Грети Стефанова.

В началото общинските съветници от „БСП за България“ поискаха отлагане на точката. Обратното предложение направиха общинските съветници от „Демократична България“.

Изказване на общинския съветник от левицата Николай Велчев предизвика освирквания. В изказването си Вълчев посочи, че се позовава на фактологията и заяви, че през 2014 г. властта в Украйна била „взета насилствено“.

Общинските съветници от левицата настояха на административната сграда да се вее само българското знаме. Михаил Ставрев развя български трибагреник по време на заседанието.

От левицата се обявиха против разполагането на флага. Георги Георгиев, председател на СОС, който е и вносител на доклада, коментира че столицата трябва да задава тенденции, че лидерите трябва да водят, а не да се съобразяват и оправдават. Днес е един от тези моменти в историята, настоя Георгиев и посочи, че е време за отговорна, европейска и демократична позиция. Той посочи, че такъв е примерът и във всички европейски столици.

В дискусията се включиха и народните представители от „Възраждане“ Петър Петров и Николай Дренчев. Те също се изказаха „против“ издигането на украинския флаг. Призовавам общинските съветници да не взимат това решение, настоя Петров.

Още от Built.bg:  ЕС е осигурил досега военна помощ за Украйна на стойност 10 милиарда евро

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам