Бюлетин

Аджерпрес: Румънското представителство на Световния фонд за природата отваря първия селски еко център, изграден изцяло от дърво

Снимка: Аджерпрес

Румънското представителство на Световния фонд за природата (WWF) откри кампус „WeWilder“ – първият селски център, изграден изцяло от дърво с помощта на най-съвременни технологии, предаде за БТА румънската агенция Аджерпрес, позовавайки се на съобщение на организацията.

Кампусът се намира в областта Арменис в окръг Караш-Северин в Югозападна Румъния. Това е най-гористият румънски окръг и там преди осем години бяха пуснати първите бизони по програма за партньорство между WWF, Rewilding Europe и кметството на Арменис.

„Разположен в овощна градина от 1,5 хектара, кампусът ще бъде отправна точка за изследване на природата и ще бъде домакин на срещи на екипи в търсене на идеи за бъдещето, в тясно сътрудничество с местната общност. Кампусът се състои от основна сграда на име „Феята“ и три малки къщички”, се казва в съобщението.

„WeWilder ще работи като агенция за екотуризъм и изживявания сред природата и ще бъде домакин на трансформационни програми за организации и екипи, възможност за свързване на възможно най-много от услугите за гостоприемство на местните жители“, отбелязват от екологичната организация.

Основната сграда е проектирана като плевня с голяма стъклена стена с изглед към хълмовете Арменис; тя е покрита със 17 600 ръчно изработени керемиди, произведени от традиционни занаятчии, семейство Попа от Албак, и 140 квадратни метра термично обработени и омаслени оребрени букови платна.

Всяка хижа е ориентирана към различна гледка – планината Тарку, земеделския пейзаж на Арменис, хълмовете, покрити с ливади и овощни градини.

Кампусът „WeWilder“ е изграден от румънското представителство на Световния фонд за природата и стартира благодарение на финансиране от 200 000 долара и подкрепата на фондация „Флекс”.

Приоритетните зони за опазване на Световния фонд за природата в Румъния са: Марамуреш, Трансилвания, югозападната част на Карпатите, Западните планини, Дунавската поляна и делтата.

(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам