Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Седмицата в срещи на върха: Как светът ще помогне на Украйна

Снимка: АР

Страните членки на Европейския съюз няма да са пряко включени в заема от 50 млрд. щатски долара, който страните от Г-7 планират да наберат за Украйна, предаде Ройтерс, цитирайки италианския премиер Джорджа Мелони.

  • По време на срещата на върха в Южна Италия Г-7 се договори да предостави заеми, които ще бъдат обезпечени с лихвите, натрупани от блокираните руски средства.

„Заемът от близо 50 млрд. вече е обявен и ще бъде предоставен от Съединените щати, както и Канада и Великобритания, а може би и Япония, в съответствие с конституционните ѝ ограничения“, каза Мелони по време на пресконференция.

„Понастоящем европейските държави не участват в този заем, като се има предвид и фактът, че всички активи са мобилизирани в Европа”, каза тя. Мелони намекна, че приносът на ЕС се състои в осигуряването на гаранционен механизъм за изплащане на заема, уточни Ройтерс.

По-рано тази седмица представители на ЕС заявиха пред Ройтерс, че Европейският съюз, в който влизат членовете на Г7 Франция, Германия и Италия, може да предостави около половината от сумата, което е в явно противоречие с думите на Мелони.

Около 260 млрд. евро в руски активи са замразени по силата на санкциите, наложени след нахлуването на Москва в Украйна през февруари 2022 година.

Около 190 млрд. евро от активите се държат в базираната в Брюксел финансова институция “Юроклиър” (Euroclear), което прави ЕС ключов участник във всеки план за използване на активите. САЩ държат около 5 млрд. долара от тези активи.

Мелони също така заяви, че не се притеснява от перспективата руските активи да бъдат размразени преди изплащането на заема, тъй като това може да се случи само в резултат на мирни преговори, които ще включват ангажименти за следвоенното възстановяване на Украйна

Още от Built.bg:  Празните апартаменти в Германия

Замразяването на конфликта в Украйна не е отговор, а рецепта за бъдещи войни на агресия, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на срещата на върха за Украйна в швейцарския курорт Бюргенщок, предаде Ройтерс.

“Замразяването на конфликта днес, когато чужди войски окупират украинска земя, не е отговор. Това е рецепта за бъдещи войни на агресия”, каза тя в речта си.

“Вместо това трябва да подкрепим всеобхватен, справедлив и устойчив мир за Украйна. Такъв, който възстановява суверенитета на Украйна и нейната териториална цялост”, добави Фон дер Лайен.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис от своя страна също отхвърли условията на руския президент Владимир Путин за мирни преговори с Украйна и ги нарече абсурдни, предаде ДПА.

“Трябва да говорим истината. Той не призовава към преговори, а към капитулация”, заяви Харис днес на мирната конференция в Швейцария. “Америка застава на страната на Украйна не от милосърдие, а защото това е в наш стратегически интерес”, добави тя.

Непосредствено преди срещата на върха, Путин поиска от Украйна да се откаже напълно от териториите на областите Донецк, Луганск, Херсон, Запорожие и черноморския полуостров Крим като условие за прекратяване на военните действия.

Министърът на външните работи на Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд днес заяви, че за провеждането на надеждни мирни преговори относно войната в Украйна ще е необходимо участието на Русия и че това ще включва “труден компромис”, съобщава Ройтерс.

В речта си на конференция в Швейцария, чиято цел е да подготви почвата за мирен процес, министърът заяви, че Саудитска Арабия е решена да помогне за прекратяване на конфликта.

Още от Built.bg:  Разширяване на газопреносната си инфраструктура и на водородни проекти: Планът на"Булгартрансгаз" до 2033 г.

“Смятаме, че е важно международната общност да насърчава всяка стъпка към сериозни преговори, които ще изискват труден компромис като част от пътна карта, водеща до мир”, заяви принцът.

Саудитска Арабия се разглежда като един от водещите кандидати за домакин на евентуалната конференция, която се обсъжда като продължение на срещата на десетки световни лидери в Швейцария този уикенд.

Президентът на Финландия Александер Стуб от своя страна заяви, че конференцията в швейцарския курорт Бюргенщок се нуждае от последващи действия възможно най-скоро.

“Защото мирът е… винаги процес”, заяви той пред повече от 50-те лидери, събрали се в хотел с изглед към езерото Люцерн.

“Имаме 1300 километра граница с Русия… Русия нахлу във Финландия през Втората световна война, ние загубихме 10% от територията си, включително земята, където са родени моите баба и дядо и където е роден моят баща”, посочи Стуб.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам