Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЕС и президентът на Украйна ще подпишат днес споразумение в областта на сигурността

Снимка: AP

ЕС и президентът на Украйна Володимир Зеленски се очаква да подпишат споразумение в областта на сигурността днес, в което ЕС поема ангажимент да продължи доставките на оръжия за Украйна и обучението на украински военни, както и да оказва друга помощ на Киев в идните години, предаде Ройтерс.

В споразумението ще бъдат заложени девет области в сферата на политиката за  сигурност и отбрана, в които ЕС се ангажира да помага на Украйна, в това число доставката на оръжие, обучение на военни, сътрудничество в областта отбранителната индустрия, разминирането. Проектът на договора е бил видян от Ройтерс.

Зеленски се очаква подпише договора на срещата на европейските лидери в Брюксел. Неговата визита там не е официално обявена, но дипломати казват, че се очаква той да присъства на форума на върха.

Договорът цели да допълни сходни споразумения, които Киев сключи със свои съюзници.

В случай на бъдеща агресия ЕС и Украйна заявяват намерение да се консултират в рамките на 24 часа относно нуждите на Киев и бързо да решат следващите стъпки, които да се предприемат и които да са в съответствие с ангажиментите, се казва в проекта на текста.

Документът е част от по-широки усилия на украинските партньори да дадат гаранции, че ще бъдат на страната на Киев в дългосрочен план в момент, в който не се вижда край на войната и в който няма перспектива за незабавно присъединяване на Украйна към ЕС или към алианса.

Страни като САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия и други вече сключиха пакт за сигурност с Киев.

Официални представители казват, че подобни споразумения не са същите като пакта за взаимна отбрана между страните от НАТО, а са ангажименти за предоставяне на Украйна на оръжия и на друга помощ с цел да се подсили нейната собствена сигурност и да се разубеди каквато и да е бъдеща инвазия.

Още от Built.bg:  Във Великобритания се провеждат парламентарни избори

В проекта на документа се казва, че ангажиментите му ще останат в сила, докато Украйна върви по своя пък към еврочленство. Договорът ще бъде подновен след 10 години най-малко.

В него не се уточнява стойността или количеството на бъдещата помощ. Отбелязва се, че ЕС се е съгласил да предостави 5 милиарда евро за финансиране на украинската военна помощ за тази година. Но в него няма подобна цифра, упомената за следващите години. “Могат да се предвидят допълнителни съпоставими годишни увеличения до 2027 г.”, се казва в текста.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам