Бюлетин

Американски фирми, които напускат Русия, се местят в Турция

Bridge Galata Estuary Turkey  - smuldur / Pixabay

Американски фирми, които напускат Русия заради санкциите срещу Москва и натиска на президента Владимир Путин, се насочват към Турция, пишат турски вестници.

Част от американските фирми, изтеглящи се от Русия, са избрали Турция заради географското й положение и квалифициална работна сила, отбелязва в. “Хюриет”.

Вестник “Хюриет” и в.”Йени шафак” цитират по този повод изявление на американския посланик в Анкара Джефри Флейк.

“1100 американски фирми осъществяваха дейност в Русия. Сега те напускат Русия. Някои ще прехвърлят част от операциите си в Турция. Американските фирми трябва да помислят за турския пазар”, е заявил Флейк.

Сред америкаските компании, които ще се пренасочат към Турция, има световноизвестни големи фирми, отбелязва в. “Хюриет”.

“Броят на американските фирми, оттеглящи се от Русия, расте по-бързо от очакванията ни. В тази връзка Турция може да привлече някои инвестиции. Ние смятаме, че Турция трябва да се възползва от това”, е заявил от своя страна изпълнителният вицепрезидент на Търговската камара на САЩ Майрън Брилянт.

Той е посочил това  на церемония в Анкара вчера, на която е бил подписан меморандум за разбирателство между Съвета на турските палати и борси (ТОББ) и Търговската камара  на САЩ , насочен към развитие на търговията между двете страни. Брилянт е изтъкнал, че Турция може да привлече инвестиции в сферата на здравеопазването, енергетиката, информационните технологии, хранителната промишленост и селското стопанство.

“Ние разглеждаме Турция като търговски център на района”, е посочил Брилянт. Той е обърнал внимание, че за да привлече американски фирми, Турция трябва да подобри своята дигитализация и инфраструктура и да осигури по-привлекателна среда за инвеститорите.

Още от Built.bg:  Built Анализ: Очаква ни рекордна година в туризма

Председателят на Съвета на турските палати и борси Рифат Хисарджъклъоглу е изтъкнал от своя страна на церемонията, че турските и американски бизнесмени ще успеят да постигнат поставената цел от 100 милиарда долара за двустранната търговия. “Ние вярваме, че тази цел е реалистична. Има сериозни възможности за американските инвеститори в Турция”, е посочил Хисарджъклуоглу, като е призовал американските инвеститори да оценят Турция като база за инвестиции и търговия. Той е изтъкнал също, че между Турция и САЩ трябва да бъде подписано споразумение за свободна търговия или преференциално търговски споразумение.

Турският заместник-министър на търговията Мустафа Тузджу е посочил, че миналата година двустранният търговски стокообмен между Турция и САЩ е достигнал 31,4 милиарда долара, като след Германия, САЩ са били на второ място по търговски обмен с Турция.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам