Бюлетин

Антон Кутев: До момента нито една молекула газ не е преминала в посока България през гръцката връзка

До момента нито една молекула газ не е преминала в посока България през гръцката връзка,  коментира говорителят на служебното правителство Антон Кутев в ефира на бТВ. С това се заехме първо – как да се направи така, че по най-бързия начин тази връзка да заработи, посочи Кутев. Създадохме кризисен щаб и започнахме да решаваме нещата по приоритети, първият е да се осигури газовата връзка с Гърция, подчерта той.

Кутев обясни, че това, което е направено досега в рамките на щаба, е, че са се погрижили да заработи газовата връзка, както и че са  поискани данни от работодателите в България, за да се изчислят необходимостите от газ до края на зимата.  Изпратено е искане за удължаване на срока по офертата за американските танкери, заедно с това направихме всички усилия да обявим търг за доставките до края на годината на втечнен газ, отбеляза говорителят на служебното правителство. Той добави, че едно е да искаш оферта, друго е да обявиш търга за доставка, който е съвсем друг механизъм и който гарантира в съвременното общество добрите цени.

В най-кратък срок ще направим всички възможни модели, ще изчислим точните количества газ, които трябват на България до края на зимата, посочи той.

Надявам се до една-две седмици да стане това,  да сложим тези варианти на масата, коментира Кутев.

Антон Кутев, снимка: БТА

По думите му решението ще бъде взето не само от правителството. Искаме да въвлечем в това решение и работодателите, и синдикатите, и браншовите организации. При отсъствие на Народно събрание ние ще използваме всички организации, които са легитимни да представляват гражданския вот, за да обсъдим възможните варианти, каза Антон Кутев.

Още от Built.bg:  Гръцката връзка започва да работи

В рамките на този бюджет ще направим всичко възможно, за да подпомогнем най-слабите слоеве от населението и бизнеса там, където това има смисъл, каза още Кутев. Ще търсим всички възможности за компенсация, наясно сме, че ситуацията е тежка и че тя трябва да доведе до помощ от държавата, добави той.

До момента не усещаме и не очакваме подкрепа от политическите формации, коментира още Антон Кутев. За нас е ясно, че в една предизборна обстановка всички ще се стремят към събиране на гласове почти на всяка цена, това често пъти ще става за сметка на правителството, но ние няма да влезем в политическите битки, каза говорителят на служебния кабинет. Нашата работа е да подготвим изборите без никаква намеса.  Затова сме служебно правителство, защото нямаме партия и не искаме да имаме, каза Кутев и увери, че ще се постараят да бъдат максимално политически безцветни и неангажирани.

Няма реваншизъм в това, което правим, каза още Кутев на въпрос за обвинения към служебния кабинет за кадрови смени. “Правителството трябва да може да си свърши работата.Затова има политически позиции, които трябва да бъдат решени.  Управлението предвижда в дадени моменти определени хора да бъдат сменени, това е смисълът на демокрацията. Никой не е женен за поста си и няма да остане на него докрай”, коментира Кутев.

Не мисля, че България в момента има нужда от нови формации. Това, от което имаме нужда, е да седнем и да си решим приоритетите, каза Антон Кутев. Това, което ще се опита да направи служебното правителство – ние искаме да изведем България достойно от кризите. Не ни трябва нито повече делене, нито повече политизиране. Трябва ни сериозна работа, общи усилия, позитивен здрав смисъл на управлението, каза Антон Кутев.

Още от Built.bg:  Иван Шишков: Имаме разрешение за ползване за газовата връзка между България и Гърция
close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам