Бюлетин

Асен Василев върна на Румен Радев неизпълнен проучвателния мандат за съставяне на кабинет

Кандидатът за премиер Асен Василев върна на президента Румен Радев неизпълнен проучвателния мандат за съставяне на кабинет. Асен Василев бе номиниран за министър-председател от най-голямата по численост парламентарна група „Продължаваме Промяната“.

Той получи проучвателния мандат от държавния глава преди седмица – на 1 юли, но в рамките на определения в Конституцията седемдневен срок не успя да състави правителство. Причината за това бе липсата на 121 народни представители, които да го подкрепят в парламента. На брифинг по-рано днес Василев каза, че имат подкрепа на 117 депутати в този състав на Народното събрание.

Конституционната процедура предвижда държавният глава да възложи съставяне на правителство на кандидат за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група ГЕРБ – СДС.

За съжаление, не успяхме да намерим 121 депутати, които да подкрепят управленската програма, съдебната реформа, законите, свързани с Националния план за възстановяване и устойчивост, и най-вече това, което заложихме, идвайки на власт, а именно да няма корупция, и това, което се случва в България в последните 15 години с разширяваща се ножица между бедни и богати, да започне да се обръща, посочи Асен Василев. 

Той обясни, в този парламент са успели да достигнат до 117 депутати, които са готови да подкрепят тази програма и изрази надежда на следващи избори да бъдат избрани необходимите още четирима депутати.

Вчера стана ясно, че от депутатите на “Има такъв народ” не можем да очакваме подкрепа, каза Василев. Първите две точки от програмата, която представихме, бяха законопроектът за Комисията за противодействие на корупцията да бъде приет преди ваканцията на парламента и г-н Рашков да бъде избран за неин председател. Същият този ден колегите от ИТН не влязоха в комисия и законопроектът въобще не тръгна към зала, допълни той.

Още от Built.bg:  Президентите на България и Румъния подписаха декларация за двустранното сътрудничество на ниво стратегическо партньорство

На въпрос дали биха направили крачка назад и биха подкрепили правителство с третия мандат, ако той отиде при “Има такъв народ”, чието условие е Петков и Василев да не са част от кабинета, Асен Василев подчерта, че имат много ясна програма, която смятат, че трябва да бъде реализирана.

За “Има такъв народ” Айнщайн има една много хубава мисъл – “Да правиш едно и също нещо и да очакваш различен резултат, е форма на лудост”, заяви той. Българският народ го е казал малко по-цветно – “Само глупаци настъпват една и съща мотика два пъти”, отбеляза още Василев.

Попитан кой е свалил настоящото правителство, вицепремиерът и министър на финансите в оставка коментира, че на всички български граждани е станало ясно защо кабинетът беше свален. Имаше желание, вместо да се увеличат пенсиите и да се изравнят неравенствата, и да се подпомогнат младите семейства, едни средства да отидат за същите осем фирми, които са ги получавали през последните 15 години, посочи Асен Василев.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам