Бюлетин

Байдън обяви, че е готов да използва военна сила, за да защити Тайван

Американският президент Джо Байдън обяви, че е готов да използва военна сила, за да защити Тайван, както и готовността на САЩ и други техни съюзници да направят невъзможно за Китай да предприеме военни действия срещу Тайпе, предадоха агенциите.

В отговор на репортерски въпрос на пресконференцията си в Токио с японския премиер Фумио Кишида ще защитят ли САЩ Тайван, ако Китай нападне острова, президентът отговори утвърдително. “Това е ангажиментът, който поехме. Съгласни сме с политиката на единен Китай (политиката на признаване на съществуването на само една китайска държава – бел. ред.). Подписали сме се под тази политика, както и под всички произтичащи от нея споразумения. Но самата мисъл, че статутът на острова може да бъде променен по силов начин, е напълно недопустима”, каза Байдън.

Снимка: AP

Президентът на САЩ допълни, че с пращането на китайската бойна авиация да извършва целенасочени полети в близост до въздушното пространство на Тайван Пекин си играе с огъня.

Според Байдън няма да се стигне до китайска инвазия в Тайван, нито до опит за такава.

“Ако това стане, това ще бъде поредното действие, подобно на това, което се случи в Украйна”, посочи Байдън и добави, че подобна ситуация ще дестабилизира целия регион.

Думите на Байдън приличаха на скъсване с досегашната политика на САЩ на “стратегическа неяснота” в позицията им по въпроса за самоуправляващия се остров, смятан от Пекин за китайска територия и за най-важния и проблемен въпрос в отношенията със САЩ.

Тази стратегическа неяснота се отнасяше най-вече за това дали Вашингтон ще се намеси с военна сила, за да защити Тайван в случай на китайско нападение. Поначало САЩ са длъжни по закон да предоставят военни средства на Тайпе, за да се защитава, като това тяхно задължение произтича от приетия в Щатите Закон за отношенията с Тайван (Taiwan Relations Act).

Още от Built.bg:  В САЩ отбелязаха двадесет и първата годишнина от терористичните атаки на 11 септември
Снимка: AP

Неназован официален представител на Белия дом заяви пред Ройтерс, че няма промяна в американската политика.

“Както и президентът каза, политиката ни не се е променила”, каза той. “Той потвърди нашата Политика на единен Китай, както и ангажиментът ни към мира и стабилността в района на Тайванския проток. Потвърди и ангажимента ни по Закона за отношенията с Тайван да предоставим на Тайпе военни средства, за да се брани.”

Асошиейтед прес отбелязва, че Тайван не е включен в новия търговски пакт на САЩ със страните от региона, Индийско-тихоокеанската икономическа рамка (Indo-Pacific Economic Framework).

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам