Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

България на картата на зелените решения в строителството с революционен проект на “Главболгарстрой”

За първи път в Югоизточна Европа българската компания започва изпълнението на проект, който ще произвежда рециклирани строителни материали. Проектът е на обща стойност 26 млн. лева и ще се финансира с грант по програма „Хоризонт Европа“.

Иновативната идея носи името MOBICCON-PRO. Става въпрос за  международен изследователски проект в сферата на кръговата икономика в строителството, който се разработва от консорциум от 10 европейски организации. Водеща е българската строителна компания „Главболгарстрой Холдинг“ АД.

Проектът е одобрен за финансиране по програма „Хоризонт Европа“ –  най-голямата програма на Европейския съюз за научни изследвания и иновации. 

Консорциумът обхваща партньори от четири страни – членки на Евросъюза – Франция, Белгия, Дания, България, като и Сърбия, която е кандидат – член. За да има реална добавена стойност иновативното решение  доказано разработва и демонстрира ефективността на мобилно съоръжение за рециклиране на строителни материали и отпадъци от разрушаване. 

След това произвежда висок клас вторични строителни продукти и материали. 

Обяснено накратко – концепцията преобръща представите дотук за третирането на СО, като по революционен начин връща обратно отпадналите материали като ресурс в строителния процес или ги превръща в суровина, годна за пазара.

От идеята до реализацията

Започва създаването на териториален клъстерен център за региона на Югоизточна Европа, който ще се намира в София. Центърът ще обединява опита, експертизата и усилията на представители на академичните среди (университети и изследователски технологични институти), публичните власти, индустрията, иноваторската общност, малките и средни предприятия, неправителствения и граждански сектори.

Основната цел е да се повиши информираността на гражданите и институциите за неотложната необходимост от намаляването на строителните отпадъци, както и за начините, по които това може да се осъществи по правилата на зеленото бъдеще, начертано от Европейския съюз.

Още от Built.bg:  Европа гласува!

Екологичното решение ще действа като „обслужване на едно гише“ и ще функционира чрез виртуална и физическа платформа за обмен на знания, идеи и работа в мрежа по ключови въпроси, свързани с обработката на СО, повторната употреба на рециклирани продукти и материали, законодателната среда и общественото участие.

Как ще функционира проекта MOBICCON-PRO? 

Първата стъпка е изграждане на компактната мобилна пилотна инсталация за производство на висок клас рециклирани строителни материали, които ще бъдат предложени на пазара. 

Именно компактността ще позволи съоръжението да бъде разположено в различни общини; на територията на други (съседни на България) държави; включително при необходимост и на големи текущи строителни обекти. Инсталацията ще се състои от различно оборудване, прототипи и инсталации за извършване на раздробяване, пресяване, разделяне, пречистване и отмиване. 

Целта –  да съдейства за производството на висок клас вторични продукти и материали. След като бъде позиционирана  в гр. София за 2 пилотни години, инсталацията ще бъде преместена за тестване на територията на една от общините, подкрепящи проекта – Монтана, Самоков, Сливница или Костинброд. 

Финалът на проекта предвижда  мобилното съоръжение да бъде разположено в община Пирот (Сърбия), като партньор по проекта.

Кои са партньорите:

  • Главболгарстой (България) – Координатор по проекта;
  • Датски технологичен институт (Дания) 
  • Европейската федерация на строителната индустрия – ФИЕК (Брюксел/Белгия)
  • Университет CY Cergy Париж (Франция)
  • IDEA Consult (Брюксел/Белгия)
  • Университетът по архитектура, строителство и геодезия – УАСГ (България)
  • Община Пирот (Сърбия)
  • Институт за икономическа политика (България)
  • Общини (подкрепящи проекта): Монтана, Самоков, Сливница и Костинброд.

*Проект 101091679 — MOBICCON-PRO — HORIZON-CL4-2022-TWIN-TRANSITION-01 се финансира с грант по програма „Хоризонт Европа“

Още от Built.bg:  В Германия цените на жилищните имоти продължават да спадат

pastedGraphic.png

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам