Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Built анализ: Какво се случва с авариралата ПАВЕЦ Чаира?

  • Скоро ще станат 2 години, откакто ПАВЕЦ „Чаира“ не работи – официално съоръжението излезе от строя през март 2022 г. по време на тест след ремонт.
  • За това време бяха направени няколко разследвания на причините за аварията, но ремонтът все още не е започнал.
  • От Built.bg поискахме актуална информация от Министерство на енергетиката на какъв етап е реконструкцията и кога съоръжението отново ще заработи.

От ведомството потвърдиха, че в последните месеци са извършени множество анализи от водещи компании и експерти от България и Европа, за да установят точните причини, довели до инцидента. Министерство на енергетиката приемат, че най-точна информацията за причина за аварията с хидроагрегат (ХА) 4, дава последният и най-комплексен анализ, изготвен от швейцарската компания AF-Consult Switzerland AG (AFRY Schweiz AG).

Дружеството е извършило анализ на целия жизнен цикъл на агрегата – проектиране и строителство, експлоатация, дейности по рехабилитацията, както и високотехнологично компютърно моделиране на процесите и изследване на проби от метала в германска лаборатория. Докладът посочва силна амортизация на ключови съоръжения от хидроагрегата, като подчертава, че повредите са нетипични за подобен тип съоръжения в световната практика.

Като основни причини за настъпилия инцидент се отбелязват високи локални напрежения в турбината, и значителна кавитация (частично повърхностно разрушаване на метала), водещи до „натрупване на умора“ в материала и микропукнатини, които с времето са се увеличили. Събраното въздействие на всички тези фактори и забавената диагностика и рехабилитация са довели до настъпването на инцидента, се казва в доклада.

Кога обаче съоръжението ще започне да работи отново? Още миналата година за старт на ремонтите беше обявено началото на 2024 г. Това обаче още не се е случило. Въпреки това от Министерство на енергетиката дават сигнали, че ремонтът е съвсем близо.

Още от Built.bg:  Лаура Кьовеши пред "Зюддойче цайтунг": Престъпните организации имат прекалено голямо влияние върху демократичните структури

ПАВЕЦ „Чаира“ е в етап на реконструкция, свързан с възстановяването на хидроагрегат 2. За ремонта му ще се приложи уникално иновативно инженерно решение, което е във финален етап на разработка от консорциума, извършващ рехабилитацията“, съобщават за Built.bg от ведомството.

И допълват, че крайният срок за зaвъpшвaнe нa paбoтaтa пo хидроагрегат 2 е 31.12.2024 г. При успешното изпълнение на това решение, то ще бъде приложено и за хидроагрегат 3, който е в аналогично техническо състояние. Срокът за изпълнение е до 12 месеца след започване на ремонта.

Зa хидроагрегат 1, при който не са извършвани рехабилитационни дейности, се водят paзгoвopи c opигинaлния ĸoнcтpyĸтop – Тоѕhіbа. Срокът за ремонт предстои да бъде дефиниран по време на финалните преговори и след получаване на обвързваща оферта, която се очаква. Тръжната процедура за подмяна на турбината на хидроагрегат 4 е в процес на обявяване. Същинската работа по подмяната ще отнеме около три години след сключването на договор с избрания изпълнител.

Общата цена на ремонта на централата ще е около 80 милиона лева, като тази прогнозна стойност е на база направени проучвания за изграждане и рехабилитация на подобен тип съоръжения. Финансирането ще бъде осигурено чрез комбинация от собствени и привлечени средства.

В Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г. за “Модернизация и рехабилитация на ПАВЕЦ “Чаира” е предвидено, че Министерският съвет може да одобри или предложи на Народното събрание да издаде държавна гаранция в размер на 80 млн. лв. На базата на държавната гаранция НЕК може да се възползва от възможността за получаване на кредитно финансиране.

Още от Built.bg:  Денят на Освобождението

Въпреки забавянето до момента като обект с голяма значимост за българската енергетика, възстановяването на ПАВЕЦ „Чаира“ е сред основните приоритети на НЕК и Министерството на енергетиката, съобщават от ведомството. „ПАВЕЦ „Чаира“ е уникално хидротехническо съоръжение – най-голямата подземна централа на Балканския полуостров и един от най-важните стратегически за страната ни енергийни обекти.

За времето на проектиране и изграждане проектът е класифициран като „нулев“, защото това е била първата в света високонапорна ПАВЕЦ“, се казва в отговора им до редакцията ни.

Към днешна дата ПАВЕЦ „Чаира“ е на трето място в света по пад за такъв тип ПАВЕЦ (едностъпална обратима турбина). На първо и второ място по напор (пад на водата) са централи, изградени в Япония, които са изграждани значително по-късно спрямо построяването на ПАВЕЦ „Чаира“. Така нашата централа продължава да бъде уникален обект в световен мащаб.

ПАВЕЦ „Чаира“ има и изключително важна роля за управление и за гарантиране на сигурността и балансирането на електроенергийната система на страната. С инсталирана мощност от 864 МВт в генераторен режим и 784 МВт в помпен режим централата дава възможност да бъдат успешно балансирани както традиционните базови мощности – АЕЦ и ТЕЦ, така и да се интегрират  възобновяемите източници на енергия.

Централата е от ключово значение за балансиране на електроенергийната система със своето потребление в помпен режим на работа – при свръхпроизводство на електроенергия енергийно преработените води от язовир „Чаира“ се изпомпват (качват) обратно в язовир „Белмекен“.

Според различни оценки на икономисти и енергийни експерти, пропуснатите ползи за икономиката ни от това, че съоръжението не работи, възлизат на между 500 млн. и 1 млрд. лв. Сред причините за аварията дори се прокрадваха съмнения за умишлена повреда. Ако плановете на Министерство на енергетиката се сбъднат, може да се очаква, че единият аварирал хидроагрегат ще бъде включен отново най-рано февруари 2025 г.

Още от Built.bg:  Европейски нюзрум: Две години от инвазията на войските на Владимир Путин в Украйна

Снимка: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам