Бюлетин

Built Анализ: Нужните пари за ремонти вече са с 250 – 300 млн. лв. повече

„Ако държавата поиска да бъде свършена същата работа като пътни ремонти и поддръжка през настоящата година като през 2021 г., то това би струвало с 20%, дори с 30% повече“. Това пресметна за Built.bg инж. Георги Златев от Браншова камара „Пътища“. Оскъпяването идва от инфлацията, която в бранша е близо 30 на сто.

Колко по-скъпи ще са ремонтите на пътищата заради забавянето? Пътните фирми обясняват, че спрямо предварително подписаните договори не могат да променят сумите и цените за изпълнение на поръчките. Но материалите вече са по-скъпи от тези в офертите от преди година. Това ще има последици – ако преди са можели да купят например 100 кг желязо за определена сума, сега със същите пари могат да купят 80 кг.

Оскъпяването идва от основните суровини, които пътното строителство използва като битум, желязо, асфалт, но и допълнително от повишените цени на горивата. Това са преките последици върху бранша от нарастващата инфлация и войната в Украйна. А прогнозите са, че цените ще продължат да се увеличават.

Другата финансова щета от забавянето е върху самите шофьори, коментира инж. Златев. По думите му тепърва ще се прави сметка на това колко разбити автомобили има по родните пътища от лошото им поддържане за последната година. От своя страна това е предпоставка и за опасни ситуации на пътя. Щетите по автомобилите вероятно възлизат вече на милиони, пресмятат от бранша.

Друга пряка последица от забавените плащания е върху кадрите в самия пътен сектор. Много служители в последните месеци са напуснали строителните фирми заради несигурността и липсата на пари. Първи са избягали шофьорите на камиони, голяма част от които са се пренасочили към транспортния бранш и карат стоки за Европа.

Още от Built.bg:  Пътната агенция пита българите кои участъци се нуждаят от ремонт през 2023 г.

Остава месец до изтичането на договорите на фирмите за поддръжка на пътищата. От 1 г. не се възлагат дейности, посочва инж. Георги Златев. Предстои и подписването на договорите за зимното почистване. Заради патовата ситуация в момента много фирми вече са се пренасочили към жилищното строителство и няма да се включат в търговете за пътни ремонти.

Затова според бранша истинските мащаби на кризата ще се усещат тепърва – в следващите месеци, когато дори да има пари от държавата и реални оферти за работа, няма да има фирми, които да искат да ги изпълняват.

Какви ще са видимите последици по забавянето на ремонтите – потърсихме мнението на анализаторите.

Според Ясен Георгиев от Института за икономическа политика, който е партньор за България на Източноевропейска асоциация за прогнозиране в строителството, неминуемо ръстът в цените като цяло и на строителните материали в частност ще се отразят и на пътните ремонти. Това може да стане по линия на качеството или по линия на обема свършена работа. Твърде възможно е и по двете направления, смята Георгиев.

Освен рецесията, инфлацията и войната в Украйна, има и други фактори, които оказват влияние върху евентуалната по-висока цена на ремонтите. Според анализаторите това са също очертаващата се липсата на служители и ръста в разходите за труд.

Затова според някои икономисти самата сума, която държавата трябва да отдели за пътни ремонти и поддръжка трябва планирано да се увеличи и да се вдигне бюджетът на АПИ. Покачване, което следва темпа на инфлацията е обосновано, но не по-малко важно е да се подобри ефективността на системата като например тол системата и грешните разчети за ефекта от въвеждането й, смята Ясен Георгиев.

Той допълва, че са необходими мерки за реално прилагане на критериите за качество, проследяване на изпълнението и при необходимост корекции и неустойки.

Още от Built.bg:  Пътната агенция пита българите кои участъци се нуждаят от ремонт през 2023 г.
close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам