Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Built Анализ: Очаква ни рекордна година в туризма

Туризмът формира около 10% от БПВ на България всяка година. Съчетанието от море и планина прави страната ни чудесна целогодишна дестинация за туризъм. Въпреки това изоставаме значително в сравнение с някои от страните около нас. Затова решихме да проверим кои са най-добрите в туризма сред съседите ни и какви са очакванията за 2023 година?

Безспорен лидер в туризма е Турция. Над 44 млн. туристи са посетили страната през 2022 г. Приходите от туризъм надхвърлят 46 млрд. долара, което е ръст от 53%. Ръстът при туристите е още по-впечатляващ – над 80%, по данни на турското Министерство на културата и туризма.

river sunset maiden s tower views 4873198

Разбира се всичко това е резултат от чувствителния спад през двете години на пандемия от коронавирус, когато държавата беше блокирана през повечето време. Най-желана дестинация през 2022 г. в Турция е Истанбул, който е бил посетен от 16 млн. туристи. Реално единствената по-добра година за турския туризъм за последните десетилетия е тази преди пандемията – 2019 г. и то само с половин милион туристи повече.

Второто място се държи от Гърция. През 2022 г. южната ни съседка е посетена от 27,8 млн. туристи. В гръцката хазна са влезли 17,6 млрд. евро приходи от туризъм. Гръцката национална банка изчислява, че средният разход, който турист е правил в страната е бил между 600 и 700 евро.

santorini greece buildings houses 416136

Ръстът на туристите в Гърция спрямо 2021 г. също е огромен – 89,3%. Летищата отчитат 140% повече полети. Най-желани са гръцките острови Миконос, Санторини и Крит, както и столицата Атина. Сред топ дестинациите е познатия на българите полуостров Халкидики, защото той остава предпочитано място за всички на Балканите, заради лесния достъп с автомобил.

Още от Built.bg:  Европа ни задължава да санираме 16% от сградите в най-лошо състояние

Почетното трето място е за България. Миналата година националната ни статистика отчита 10,5 млн. чуждестранни посещения. В сравнение с 2021 г. това е ръст от близо 60%. В същото време 2019 г. е била по-добра – тогава сме посрещнали 12,5 млн. туристи. 22 млн. пътувания са реализирали българите в България, сочат данните на Института за оценки и анализи в туризма.

Според неговия директор Румен Драганов тази година тези показатели ще се повторят и дори е възможно да бъдат подобрени. „Очакват се близо 13 млн. чуждестранни посещения у нас през 2023 г., ако се запазят тенденциите до момента – първите месеци на годината показват сериозно раздвижване и пътникопоток“, казва той.

Най-многобройни у нас са румънските туристи, а след тях турските и гръцките. Статистиката обаче не отчита дали това са хора, които са дошли наистина на почивка у нас или страната ни е била транзитна територия за преминаване и стигане до друга крайна дестинация.

„Очаква ни силен летен сезон“, прогнозира Румен Драганов. Причината е, че чартърите от Англия се възстановяват, а има много запитвания и резервации и от Германия. Прогнозите са, че у нас ще почиват хора от държави в ЕС, заради лесния допуск, повече от други години – очакваме много испанци, италианци, французи и австрийци. Около 150 000 руснаци също вероятно ще изберат Черно море това лято, сочат прогнозите.

А българите най-често пътуват до Турция. След това са посещенията в Гърция, които се отличават със своя сезонен характер и са най-активни от май до октомври. След това най-често пътуваме до Румъния, следвана от Сърбия и Северна Македония от съседните ни страни.

Още от Built.bg:  Защо "Нов европейски Баухаус"?

Иначе след нас в балканската туристическа класация се нарежда Румъния. Разликата с нас е около един милион туристи годишно. През 2022 г. в северната ни съседка са влезли 11,3 млн. туристи. Това е скромният 21% ръст на годишна база. Всъщност половина са от съседни на Румъния страни – България и Унгария. Но има и такива от Италия и Германия.

romania cyril casino sea monument 4741700

Най-популярни туристически атракции за чужденците са запазените румънски замъци като естествено първенец е замъкът Бран, чиято легенда е свързана с Граф Дракула. Румънската столица Букурещ също повишава посетителите си като там особен интерес предизвикват термите, превърнати в огромен воден увеселителен парк.

Що се отнася до Сърбия, там туризмът е доста по-слабо развит и основната причина е това, че е извън ЕС. През 2022 г. броят на чуждестранните туристи е бил близо 1 млн. и 800 хил., което е ръст с 86% спрямо 2021 г., сочи статистическата служба на страната. Туристическият бранш тепърва се развива там като главен интерес има към столицата Белград. А най-често в Сърбия влизат хора от Босна, Турция и Русия.

belgrade serbia river architecture 4583965

Въпреки малките си размери Северна Македония има не много по-различни туристически показатели от тези на Сърбия – 537 хиляди туристи са били там през миналата година. Увеличението на годишна база е 70%. Вътрешният туризъм също се е раздвижил – около половин милион македонци са пътували в рамките на страната си. 1 млн. и 100 хил. туристически нощувки са реализирано в рамките на годината.

sveti jovan kaneo ohrid 4721013

Като цяло прогнозите за 2023 г. за целия регион са оптимистични – според специалистите хората се опитват да наваксат пропуснатите 2 години в пандемията и са планирали повече пътувания. В същото време инфлацията играе своята роля – според различни прогнози в Турция и Гърция цената на нощувките и храната ще бъде с между 25 и 30% по-скъпа този сезон. Същото се очаква и ако решите да прекарате ваканцията си в България.

Още от Built.bg:  Дългоочакваната помощ: Какво следва след гласуването на Камарата на представителите

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам