Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“Булгаргаз” с позиция дали използва посредници. Получаваме газ от три доставчика

“Булгаргаз” ЕАД излезе със становище, изпратено до медиите, относно осигуряването на необходимия природен газ след спирането на газовите доставки от “Газпром експорт“.

От дружеството посочват, че след уведомлението на “Газпром експорт” от 26 април 2022 г. за преустановяване на доставките, “Булгаргаз” е предприело незабавни действия по осигуряването на газ за клиентите си по договорите за доставка. От дружеството припомнят, че са инициирали кореспонденция с “Газпром експорт” с цел изясняване на конкретни детайли по предложения нов механизъм за извършване на плащанията по договора между двете страни.

“В резултат на това “Газпром експорт” показа нежелание за търговски диалог за постигане на взаимноприемливи решения, с цел изпълнение на двустранните задължения по договора и прекрати подаването на природен газ за българската страна”, посочват от “Булгаргаз”.

На 26 април “Булгаргаз” е отправило писмено искане до търговци на природен газ, осъществяващи дейност на българския и регионални газови пазари, за предоставяне на оферти, които да включват конкретни условия за доставка на количества природен газ до края на април и за май 2022 г.

Запитвания относно възможността за доставка на природен газ в обеми, необходими да задоволят потреблението на българския потребител след преустановяване на тези по дългосрочния договор с “Газпром експорт”, бяха изпратени до 12 активни търговци на пазара в България и съседните държави, уточнява дружеството.

Част от компаниите информираха, че нямат възможност да предоставят предложения за посочения период. След извършен анализ на подадените предложения, класирани бяха седем оферти от трима доставчици при критерий “най-ниска доставна цена”, посочва “Булгаргаз”.

Класирането на офертите се извърши съгласно условията на „Булгаргаз“ и до осигуряване на необходимите количества, с цел изпълнение на подадените обвързващи заявки от българските клиенти за май 2022 г. и гарантиране сигурността и непрекъснатостта на доставките, допълват от дружеството.

Още от Built.bg:  Световният ден на свободния печат: Георги Марков в музея на журналистиката в Арлингтън

За да бъдат осигурени допълнителни количества през април 2022 г., “Булгаргаз” реализира сделки по закупуване на количества и на организирания борсов пазар в страната.

Относно твърденията, че се използват посредници, следва да бъде уточнено, че и в създалата се ситуация, “Булгаргаз” осигурява алтернативните количества природен газ чрез дружества доставчици, каквото е и “Газпром експорт”, посочват от дружеството. От там уточняват, че обичайно производителите са отделни компании от доставчиците, с ясно разграничени дейности – по добив и производство, респективно търговия и доставка.

Количествата са осигурени от утвърдени компании, опериращи не само на българския и съседните газови пазари, с доказана добра търговска репутация и широко портфолио, посочват от “Булгаргаз”.

Относно спекулациите за цените, на които са реализирани тези сделки, следва да се има предвид, че дори България да бе приела искането на руската страна за използване на механизъм за заплащане на доставките на природен газ, различен от този уговорен с договора, то цената най-вероятно би търпяла непредвидими промени, предвид липсата на яснота за обменния курс и липсата на възможност на българската страна да осъществява контрол в процеса на превалутиране, заложен в предложението на “Газпром експорт”, уточняват от “Булгаргаз”.

С цел да бъдат ограничени последиците от действията на “Газпром експорт”, “Булгаргаз” предприе всички необходими действия, непротиворечащи на българското законодателство, да осигури целостта на газопреносната система на страната и непрекъснатост на доставките за българските битови и индустриални потребители, посочват още от дружеството.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам