Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

БХРА: Kардинално решение за статута на националните курорти

Снимка: vacacionesbulgaria

Въпросът със статута на националните курорти трябва да се реши кардинално, ако искаме да развиваме туризъм. Това заяви председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев,  съобщават от асоциацията.

От доста години липсва наредба за статута на курортите, въпреки че неколкократно бе обещано тя да бъде написана и приета. Нужно е да се разсече веднъж завинаги гордиевият възел с държавното дружеството “Слънчев бряг” АД, което от години се използва като хранилка и пречи курортът да се изпълни със съдържание, допълва зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов.

Не се прави нищо за подготовка на сезона, допълва той. По думите му при наличие на политическа воля много бързо може да се закрие това дружество, да се създаде туристическа община на територията на курорта или отделен район към община Несебър.

Промяната в националните курорти е въпрос на политическа воля, а не на финанси, смятат от БХРА.

Не по-различна е ситуацията на Златни пясъци, допълва Щерев. По време на кризата стоят полуразрушени временни обекти, а собствениците на инфраструктурата се оправдават с липсата на пари. Това е разбираемо, но ако имаше влязла в сила наредба за статута на националните курорти, това нямаше да се допуска, посочва Щерев. Всяка собственост е и вид задължение, а не само права да събираш наеми, категоричен е председателят на БХРА.

От асоциацията настояват намалените цени за концесии на плажове и писти да са обвързани и с достигането им до подизпълнителите, които ги пренаемат. От БХРА искат също и да се облекчат условията за наемане на служители от трети страни.

Още от Built.bg:  Честито Възкресение Христово!

Необходимо е чрез ББР и Фонда на фондовете да се предостави истинска подкрепа на бизнеса, посочват от БХРА. До момента една добра идея като тази за кредитите за фотоволтаици се обезсмисля от условията по нея.

Хотелите няма как да покрият исканата гаранция от 130 процента обезщетение на заема, при условие, че отдавна са ипотекирали всичко възможно, за да оцелеят и да платят на персонала си, изтъкват от асоциацията и напомнят, че в чужбина държавата дава гаранции по дълги кредитни линии или дори безвъзмездни грантове, както за оборотни средства, така и за програми като тази за фотоволтаиците.

Изключително важно е да се удължи мярката за стимулиране на туроператорите с 35 евро за заета седалка и разширяването й и по отношение на другите видове транспорт, посочва Щерев.

Той допълва, че дори и страната ни да не получи разрешение за продължаване на мярката от ЕС, тя трябва да бъде продължена и занапред, поне 2-3 години след края на пандемията, дори и да се налага за тази цел да се използват пари от бюджета.

Сред другите стимули, които според БХРА биха подпомогнали на туризма, е и въвеждането на ваучери за здравна превенция.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам