Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Чужденецът, който спаси историята ни

За много хора името Феликс Каниц е непознато, но това е човек с огромно значение за страната ни и опазването на българското историческо и архитектурно наследство след Освобождението. Той прави нещо изключително за времето си – обхожда България от край до край в продължение на над две десетилетия и рисува много точни картини на българските градове и забележителности, чрез които и до днес знаем как е изглеждала страната ни в онези трудни времена.

Феликс Филип Емануел Каниц е австро-унгарски изследовател, археолог, художник и автор на пътеписи, роден в Будапеща през 1829 г. Семейството му е с еврейски произход и според тогавашните разбирания е доста богато. Младият Феликс завършва художествено училище и започва работа като илюстратор.

До края на живота си е постоянен спътник, специален кореспондент и художествен редактор на „Илюстрирте цайтунг“ в Лайпциг. Именно така през 60-те и 70-те години на XIX век Каниц започва своите изследователски пътувания до Балканите – обхожда Босна, Херцеговина, Далмация и Черна гора.

За първи път стъпва на българска земя на 11 юли 1860 г. Тогава е едва на 30 години. Остава впечатлен от природата, гостоприемството на народа и тежкото положение, в което се намират тогава българите. Каниц посещава страната ни 18 пъти. През остатъка от живота си обикаля и запознава Европа с историята и културата на България.

София, изглед към града и Витоша от Шарения мост (днес Лъвов мост)

Приеман е много добре от българите, защото в този период оцеляването е по-важно за народа ни и благодарение на Каниц знаем повече за строителството, мащабите и развитието на много от населениете места у нас в годините преди и непосредствено след Освобождението.

Още от Built.bg:  Инфлацията в България спада, но продължава да спъва страната за еврозоната

Във в. Независимост, год. III, бр. 29 от 7 април 1873 г. е отбелязано: „Господин Каниц е турил вече под печат своите пътешествия по България, които са любопитни не само за европейците, а и за назе, защото ние и до днес още не сме изучили сами себе си.“

Портрет на Феликс Каниц

Идвайки в България Каниц установява, че георграфските карти и данните за страната ни правени и събирани преди това от Ами Буе, Хайнрих Барт и други изследователи са неточни и оскъдни. Особено това се отнася за областите между Дунав и Черно море, за които той отбелязва, че са неизследвана територия, но с нарастващо политическо и икономическо значение.

Обиколката му у нас започва от Видин и видинския край. Привлечен е от старините по нашите земи и археологическите находни. Успява да локализира няколко антични селища, включително и старата българска столица Плиска. Освен това Каниц пръв открива и описва за науката някои от най-значимите паметници на нашето минало, станали световно известни – Мадарският конник,  Боянската църква и Белоградчишките скали, чието популяризиране пред Европа и света започва именно от него.

Почти 10 години с малки прекъсвания Каниц обикаля и описва българските земи. В резултат издава „Оригинална карта на Дунавска България и Балкана“, на която са обозначени 3200 селища, 35 манастира и крепости. За труда си е награден със златен медал на Парижкия георграфски конгрес през 1876 г.

Илюстрациите му са толкова точни и прецизни, че виждайки ги руското командване решава да ги използва, за да изгради военната си стратегия и планове за Руско-турската война от 1877-1878 г. По този повод Каниц получава и руски орден.

Още от Built.bg:  “Бохемски истории”: Как беше построена сградата на Народното събрание
Габрово с моста на река Янтра

След това картите му са използвани и от Берлинския конгрес за определяне границите на Балканите след войната. Когато военните действия приключват Каниц идва отново у нас и прави още 50 карти на Княжество България, Източна Румелия и Сърбия. Издава своя 3-томен труд „Дунавска България и Балкана“ от 1882 г. – пътни карти, информация и исторически студии за българските земи.

Чрез таланта си на художник Каниц документира изгледи от различни краища на България – Видин, Лом, Белоградчик, Търново, Варна, Троян, София. Прави скиците по време на пътуванията си, а по-късно те са увеличени и оцветени от виенски художници. Но Каниц се интересува и от българската самобитност – за това свидетелстват рисунките на носии, оръдия на труда и др.

Видин и крепостта “Баба Вида”

Той участва активно и в обществения живот на българския народ и неговите борби. По време на Априлското въстание през 1876 г. пише поредица от статии в западните вестници в защита на населението. Репортажите му за безчинствата по време на въстанието предизвикват съчувствието на европейската общественост към съдбата на българите.

Смята се, че Каниц е бил близък и на Георги Раковски, той подкрепял и борбата за независимост на българската църква.

За последен път Феликс Каниц идва у нас през 1883 г. Умира на 8 януари 1904 г. на 74-годишна възраст. Днес можете да чуете името му по няколко причини – на него е кръстено видинското село Каниц. При престоя си в Ловеч при едно от посещенията му освен карта на града, той провежда и археологически разкопки на Ловешката крепост.

Малко преди смъртта му, през 1902 г. Каниц е провъзгласен за почететн гражданин на Ловеч за приноса му към историята на града. Плоча с лика му, поставена от посолствата на Унгария и Австрия, има и на стената на столичното 19 СОУ – без посвещение на нея е изписано просто „На изследователя на географията на България Феликс Каниц“. На негово име също са кръстени улици в София, Варна, Ловеч, Видин, Сливен, Пловдив, Стара Загора и Троян.

Още от Built.bg:  Инфлацията в България спада, но продължава да спъва страната за еврозоната
Старият град Месембрия (днес Несебър)

Наричан Колумб на Балканите, Феликс Каниц изиграва изключително важна роля за следосвобожденска България. От една страна той помага на Европа да чуе за страната ни, показва нагледно природните и исторически дадености на земите ни, популяризира археологическите ценности.

Белоградчишките скали

От друга страна картите и илюстрациите му са неподражаема снимка на тогавашното време, чрез тях помним и знаем как е изглеждала България тогава. Приживе Феликс Каниц оставя много приятели по нашите земи, а той с гордост нарича Балканите „своя втора родина“.

Автор: Built.bg

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам