Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

До дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагането на ресорната парламентарна комисия

До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагането на индексацията на договорите в строителството, каза по време на блицконтрола в ресорната парламентарна комисия служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. Това се налага, защото общините, а и ВиК дружествата, са изразили притеснение около прилагането й, допълни министърът.

Шишков напомни, че след анализ е установено, че свободният финансов ресурс по оперативните програми на регионалното ведомство и на Министерството на околната среда е около 15 на сто, което, по думите на министъра, означава, че възможната индексация е 15 на сто спрямо стойността на договора, а не като индексация на строителните дейности. В рамките на договора възможната индексация е 15 процента, защото програма няма допълнителен ресурс, уточни министърът. Той напомни, че строителните договори са сключвани с общините, които са бенефициенти по програма, и изтъкна, че те трябва да подпишат споразуменията за индексацията и да си поискат парите, които не могат да надвишават 15 процента спрямо целия договор.

Снимка: БТА

Министърът каза, че очакванията са общините да подпишат тези споразумения, но в разговори с местната власт е било установено, че като цяло те имат притеснения да прилагат индексацията. Шишков допълни, че ръководителите на Управляващите органи по оперативните програми имат готовност незабавно да преглеждат документите и дори тези, които са постъпили, вече се обработват, като до плащания все още не се е стигнало. Министърът посочи още, че дължимите суми, които ще останат по индексацията, ще бъдат предвидени в бюджета за догодина и изплатени на строителите.

В отговор на друг депутатски въпрос министър Шишков съобщи, че се прави анализ кои от терените на ВиК дружествата могат да се използват и за ВЕИ за производство на ток за нуждите на дружествата, за да може да се облекчи финансово състоянието им. Терените, които са близо до трафпостове, имат икономическа логика за проекти за ВЕИ, като сега се анализира и това  каква мощност може да бъде произведена спрямо големината на терена, каза министърът. Той не изключи инвестицията по тези проекти да стане, включително и от ВиК холдинга, заради нейната възвращаемост.

Още от Built.bg:  Министър Милена Стойчева: Предстои създаването на Космическа агенция у нас

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Георгиева, която също присъства на блицконтрола в ресорната комисия, каза в отговор на депутатски въпрос, че се очаква ЕК да одобри новата оперативна програма до края на годината. В момента се подготвя изпълнението на двете приоритетни оси по програма – за градско, и за териториално развитие. По градското развитие се работи с десетте големи общини за структуриране на техните звена, които ще подбират проекти, а по териториалното развитие се подготвят промени в Правилника за прилагане на Закона за регионално развитие, за да бъдат отразени искания на други Управляващи органи, които ще инвестират също десет процента в интегрираното териториално развитие. Целта е от новата година да стартира реално първата фаза и в двете оси, каза Георгиева и уточни, че това означава идентифициране и приоритизиране на инвестициите в градовете и на територията на страната.

Снимка: БТА

По рано днес Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление прие на второ четене общ проектозакон за промени в Закона за устройство на територията. Първият е внесен от Манол Генов и група народни представители, а вторият – от Младен Шишков и група народни представители.

Със законопроектите се предлага удължаване с две години (до 1 януари 2025 г.) на срока, в който общините трябва да изготвят Общите си устройствени планове (ОУП), с които се регламентират възможностите за строителство. Крайният срок досега бе 1 януари 2023 г.

В средата на ноември, в рамките на парламентарния контрол, министър Шишков съобщи, че от 265 общини, 180 имат влезли в сила Общи устройствени планове за цялата им територия. Той напомни, че за 2015-2021 г. и за 2022 г. от държавата се заделят около 4,2 млн. лева на година за финансово подпомагане на общините за изработването на проекти от ОУП. За крайния срок за изработването на ОУП за общините, които нямат такива планове, министърът каза тогава, че има готовност за сключване на анекси към споразуменията между МРРБ и общините за финансово подпомагане на процеса. Така срокът на изпълнение на действащи споразумения, сключени в периода 2015-2021 г., които няма да бъдат изпълнени до края на 2022 г., ще бъде продължен до изтичане на бюджетната 2023 година.

Още от Built.bg:  Денков пред New York Times: Европа трябва да си вземе поуки от каскадата от проблеми след войната

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам