Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЕК: Китай да използва влиянието си за край на войната

Европейската комисия призова днес Пекин да се постарае да положи усилия, за да се постигне прекратяване на огъня в Украйна. Бихме искали Китай да използва влиянието си, за да се постигне тази цел и Русия да спре бруталния обстрел и убийството на невинни цивилни украинци, заяви говорител на комисията.

Пекин е в състояние да разговаря с Москва заради установените двустранни отношения, добави той. Казваме на Китай, в контекста на “войната на Путин” – целта е Русия да бъде притисната да спре агресията и нападението срещу териториалната цялост и суверенитета на Украйна, посочи говорителят.

По неговите думи е важно партньорите на ЕС, включително Китай, да разберат важността от обединяване на силите на цивилизованата международна общност в опит да спрат тази невиждана агресия. Говорителят добави, че върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел ще остане във връзка с китайския външен министър Ван И.

Както БТА съобщи, по-рано днес Ван И изрази подкрепа за руското нахлуване в Украйна. Той определи сътрудничеството между Москва и Пекин като стратегическо партньорство, което “допринася за мир, стабилност и развитие в света”.

Колкото и опасна да е международната буря, Китай и Русия ще запазят стратегическата си решимост и ще продължат всеобхватното партньорство и в новата ера“, каза Ван пред репортери в Пекин в отговор на въпрос за западните санкции срещу Москва заради нахлуването.

Дипломатът определи Русия и Китай като близки съседи и стратегически партньори, а връзките между тях като “едни от най-важните двустранни отношения в света”.

И двете страни отхвърлят възраждането на мисленото от Студената война, а също и идеологическото противопоставяне, и са ангажирани с демократизацията на международните отношения, заяви Ван на пресконференция по повод годишната сесия на Общокитайското събрание на народните представители (китайския парламент), отбелязва ДПА.

Още от Built.bg:  Недостигът на работна ръка във Великобритания се превърна в хроничен проблем

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам