Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Експерти: Мораториумът върху цените ще има сериозни последствия за много компании

Power Pole High Voltage Pylon  - NickyPe / Pixabay

Решението на парламента за мораториум върху цените на електроенергията, ВиК услугите и топлинната енергия е вмешателство във функционирането на енергийния пазар и ще има сериозни последствия за финансовото състояние на редица компании в сектора. Това коментира за БТА Мартин Владимиров, директор на програма “Енергетика и климат” към Центъра за изследване на демокрацията. 

Пленарната зала реши цената на електроенергията, ВиК услугите и топлинната енергия на регулиран пазар да се запази на нивата от 16 декември т.г. до 31 март 2022 г. Според експерта от Центъра за изследване на демокрацията обаче подобно решение застрашава от фалит на първо място електроразпределителните дружества.

На второ място това е намеса и в работата на Комисията за енергийно и водно регулиране като независим регулатор подчертава в анализа си Мартин Владимиров. И допълва, че има вероятност това решение да бъде санкционирано от Европейската комисия.

Относно ефектите след 31 март 2022 г., докогато се планира да действа мораториумът, на КЕВР ще се наложи да увеличи цените с много по-голям процент, за да се компенсират старите загуби.

“Така че проблемът просто ще се отложи”, твърдят от Центъра за иследване на демокрацията.

Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен форум твърди, че решението на парламента е неправомерно, защото нарушава принципа на разделение на властите. По думите му Народното събрание не е компетентно да определя как ще се подхожда при определяне на цените на тока, парното и водата.

Освен това по думите му мораториумът не може да реши проблемите, а дори ще създаде нови, но с много тежки последствия за засегнатите страни – най-вече за енергийните дружества. Казанджиев е убеден, че решението на проблема е свързано с прилагането на мерки за намаление на ДДС, отказ от акциз, намаление на вноските във Фонд “Енергийна сигурност” и други.

Още от Built.bg:  Преди 30 години: Кралица Елизабет Втора откри тунела под Ламанша

Според енергийния експерт Васко Начев наложеният от НС мораториум върху цените на електроенергията, ВиК услугите и топлинната енергия ще доведе до значителни последствия за новото правителство и много трудно ще се “излезе от този коловоз” след няколко месеца, когато е предвидено да свърши действието на мярката.

Васко Начев прогнозира, че  мораториумът може да доведе до хаос в енергетиката и несигурност дали до края на март електроразпределителните дружества и всички по веригата ще могат да издържат натоварването, на което ще бъдат подложени.

Според началника на политическия кабинет на премиера Кирил Петков Лена Бориславова, която отговори на журналистически въпрос в МС, наложеният мораториум не би трябвало да доведе до санкции от страна на ЕК.

“Очакванията ни са да няма по никакъв начин санкции от Европейската комисия, тъй като той не противоречи на някоя позиция на Европа”, каза Бориславова.

Освен това мораториумът е с временно действие – до 31 март. По думите й по този начин се дава възможност за отложено нарастване на цените, докато бъдат взети конкретни мерки и на ниво изпълнителна власт, за да се стабилизира това повишение.

Началникът на политическия кабинет на премиера изтъкна, че не се планира шоково нарастване на цените на тока, парното и водата след 31 март. Целта е времето дотогава да се използва, за да може да бъдат намерени реални механизми за дългосрочно овладяване на цената, без това да става за сметка на електроразпределителните дружества или други участници в енергийната мрежа.

По темата ще бъдат чути всички експертни мнения, ще бъдат проведени срещи с експерти и политици, за да бъде гарантирана стабилност, заяви още Лена Бориславова.

Още от Built.bg:  "Жестокият път": Историята на четиримата български алпинисти, които покоряват връх Еверест в Хималаите

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам