Бюлетин

Експерти: Мораториумът върху цените ще има сериозни последствия за много компании

Power Pole High Voltage Pylon  - NickyPe / Pixabay

Решението на парламента за мораториум върху цените на електроенергията, ВиК услугите и топлинната енергия е вмешателство във функционирането на енергийния пазар и ще има сериозни последствия за финансовото състояние на редица компании в сектора. Това коментира за БТА Мартин Владимиров, директор на програма “Енергетика и климат” към Центъра за изследване на демокрацията. 

Пленарната зала реши цената на електроенергията, ВиК услугите и топлинната енергия на регулиран пазар да се запази на нивата от 16 декември т.г. до 31 март 2022 г. Според експерта от Центъра за изследване на демокрацията обаче подобно решение застрашава от фалит на първо място електроразпределителните дружества.

На второ място това е намеса и в работата на Комисията за енергийно и водно регулиране като независим регулатор подчертава в анализа си Мартин Владимиров. И допълва, че има вероятност това решение да бъде санкционирано от Европейската комисия.

Относно ефектите след 31 март 2022 г., докогато се планира да действа мораториумът, на КЕВР ще се наложи да увеличи цените с много по-голям процент, за да се компенсират старите загуби.

“Така че проблемът просто ще се отложи”, твърдят от Центъра за иследване на демокрацията.

Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен форум твърди, че решението на парламента е неправомерно, защото нарушава принципа на разделение на властите. По думите му Народното събрание не е компетентно да определя как ще се подхожда при определяне на цените на тока, парното и водата.

Освен това по думите му мораториумът не може да реши проблемите, а дори ще създаде нови, но с много тежки последствия за засегнатите страни – най-вече за енергийните дружества. Казанджиев е убеден, че решението на проблема е свързано с прилагането на мерки за намаление на ДДС, отказ от акциз, намаление на вноските във Фонд “Енергийна сигурност” и други.

Още от Built.bg:  Парламентът задължи Министерския съвет да промени Плана за възстановяване и устойчивост в частта за въглищните централи

Според енергийния експерт Васко Начев наложеният от НС мораториум върху цените на електроенергията, ВиК услугите и топлинната енергия ще доведе до значителни последствия за новото правителство и много трудно ще се “излезе от този коловоз” след няколко месеца, когато е предвидено да свърши действието на мярката.

Васко Начев прогнозира, че  мораториумът може да доведе до хаос в енергетиката и несигурност дали до края на март електроразпределителните дружества и всички по веригата ще могат да издържат натоварването, на което ще бъдат подложени.

Според началника на политическия кабинет на премиера Кирил Петков Лена Бориславова, която отговори на журналистически въпрос в МС, наложеният мораториум не би трябвало да доведе до санкции от страна на ЕК.

“Очакванията ни са да няма по никакъв начин санкции от Европейската комисия, тъй като той не противоречи на някоя позиция на Европа”, каза Бориславова.

Освен това мораториумът е с временно действие – до 31 март. По думите й по този начин се дава възможност за отложено нарастване на цените, докато бъдат взети конкретни мерки и на ниво изпълнителна власт, за да се стабилизира това повишение.

Началникът на политическия кабинет на премиера изтъкна, че не се планира шоково нарастване на цените на тока, парното и водата след 31 март. Целта е времето дотогава да се използва, за да може да бъдат намерени реални механизми за дългосрочно овладяване на цената, без това да става за сметка на електроразпределителните дружества или други участници в енергийната мрежа.

По темата ще бъдат чути всички експертни мнения, ще бъдат проведени срещи с експерти и политици, за да бъде гарантирана стабилност, заяви още Лена Бориславова.

Още от Built.bg:  Парламентът задължи Министерския съвет да промени Плана за възстановяване и устойчивост в частта за въглищните централи
close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам