Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Експертите не очакват до края на годината да има спад в цените на жилищните имоти у нас

Building Home Hotel Real Estate  - Leohoho / Pixabay

Източник: БТА

До края на годината не се очаква да има спад на цените на жилищните имоти в България. Това каза Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на “Адрес недвижими имоти”, която изрази своето краткосрочно виждане за развитието на сектора по време на събитието “На всеки квадратен метър Vol.3: Митове и реалности за имотите”.

По думите й времето, което е необходимо, за да има някакво действие, е две години и при равни други условия – няма фалирали банки, ковид и война, такъв спад може да се случи между четири и шест години, допълни Тенекеджиева,

Тя изтъкна, че цените са следствие от естествения ход на пазара: ако търсенето надвишава предлагането – повишават се сделките, повишават се цените, ако търсенето е под предлагането – спадат сделките, спадат цените. “Лагът между корелацията е около две години. Най-голямото търсене спрямо предлагането имахме през 2019 г., а през 2021 г. имаше рекорден брой сделки с имоти в България”, коментира експертът. Тя изтъкна, че вече няколко тримесечия има спад на сделките. Има спад на търсенето от юни миналата година, когато се заговори за повишаване на лихвения процент, а през април имаше лека корекция на излизане от пазара на купувачи, които не се чувстват спокойни и нямат възможност да изтеглят кредити, и вече сме свидетели на спад на сделките няколко тримесечия, каза Тенекеджиева и допълни, че все още не е отбелязан спад на цените.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам