Бюлетин

Европейският парламент прие призив за забрана на вноса на руски горива

Европейският парламент прие днес призив за незабавна забрана на вноса от Русия на въглища, газ, петрол и ядрено гориво. Призивът бе одобрен с 413 гласа, 93 “против” и 46 въздържали се.

Евродепутатите настоятелно призовават държавите в ЕС да прекратят сътрудничеството с руски дружества по съществуващи и нови ядрени проекти, включително във Финландия, Унгария и България, при които руските експерти може да бъдат заменени със западни специалисти, и постепенно да преустановят използването на услугите на “Росатом”.

В одобрения документ се настоява за допълнителна военна подкрепа за Украйна и за пълно изключване от системата за международни разплащания SWIFT на руските банки. Отправен е призив институциите на ЕС да работят за възможността Украйна да стане кандидат за присъединяване към Общността.

Евродепутатите изразяват възмущение от зверствата на руските въоръжени сили и настояват извършителите на военни престъпления да бъдат подведени под отговорност, се посочва в съобщение на ЕП.

Според евродепутатите е необходимо подготвянето на стратегия за постепенна отмяна на санкциите, ако Русия предприеме стъпки за възстановяване на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите й граници, и оттегли напълно военните си части от украинска земя.

ЕП призовава ръководителите на ЕС да изключат Русия от Г-20 и от други многостранни организации, включително Комитета на ООН по правата на човека, Интерпол, Световната търговска организация, ЮНЕСКО.

Евродепутатите настояват да се забрани на всички плавателни съдове, свързани с Русия, да влизат в териториалните води и да акостират в пристанищата на ЕС, да се наложи забрана на товарния автомобилен превоз от и до Русия и Беларус.

Още от Built.bg:  Флоренция гони "Еърбиенби" от историческия си център

Те очакват да се изземе имуществото на руски служители или олигарси, свързани с режима на президента Владимир Путин, техните посредници и подставени лица, както и на гражданите на Беларус, свързани с режима на непризнатия от ЕС президент Александър Лукашенко.

ЕП изразява очакване санкциите срещу Беларус да бъдат равностойни на тези, въведени срещу Русия. Европарламента призовава и за създаването на специален трибунал на ООН за престъпленията в Украйна.

Мнозинството заявява, че доставките на оръжия трябва да продължат и увеличени, за да се даде възможност на Украйна да се защитава.

Евродепутатите настояват за осигуряване на безопасни хуманитарни коридори за евакуация на цивилните украинци, бягащи от обстрел. Те осъждат руските изявления, с които се внушава възможност за прибягване до оръжия за масово унищожение, и отбелязват, че всяко подобно действие би довело до възможно най-тежките последици.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам