Бюлетин

Еврото поевтинява, китайският юан с исторически максимум, златото и петролът поскъпнаха още

Курсът на еврото в междубанковата търговия във Франкфурт днес достигна най-ниското равнище от май 2020 година, съобщават германски финансови издания. Единната валута се разменяше за 1,0823 долара тази сутрин. В петък Европейската централна банка определи референтен курс от 1,0929 долара.

Нови загуби днес отбеляза и руската рубла, която в офшорната търговия извън Русия продължи да губи позиции спрямо долара, като се търгува при курс 122,5 рубли за долар. Силно търсене като “сигурни валути” отбелязват също японската йена и швейцарският франк.

В същото време, цената на златото надхвърли 2000 долара за тройунция – най-високото си равнище от септември 2020 г., предаде Франс прес. Агенцията отбелязва, че инвеститорите са се насочили към това сигурно убежище на фона на опасенията за последиците от войната в Украйна за световната икономика. Цената на златото се повиши в азиатската търговия днес до 2000,86 долара за тройунция.

Петролът междувременно поскъпна до най-високото си равнище от близо 14 години. Цената на сорта Брент от Северно море в един момент доближи 140 долара за барел. Инвеститори се опасяват, че ако не бъде постигнато прекратяване на огъня в Украйна, петролът ще продължи да поскъпва.

На фона на това, курсът на китайския юан се повиши до историческия максимум спрямо кошница от основните световни валути, сочат изчисления на Ройтерс. Това стана, въпреки че преди началото на търговията китайската централна банка го фиксира на 6,4378 юана за 1 долар – най-ниското му равнище от 22 февруари.

На фона на опасенията от стагфлация заради войната в Украйна водещите индекси на фондовите борси в Токио и Хонконг загубиха 3%  от стойността си в началото на търговията днес.

Още от Built.bg:  УФР може да е достигнало пиковите равнища на лихвените проценти

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам