Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Георги Георгиев: Как ще изглежда мястото, където днес е Паметникът на Съветската армия, ще се реши с архитектурен конкурс

Ще бъде обявен международен архитектурен конкурс в какво да се превърне пространството, където в момента се намира Паметникът на Съветската армия. Това съобщи председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев в предаването „Събуди се“ на Нова тв.

Нека световни и български архитекти да предложат решение, а на обществени обсъждания с гражданите ще решим какво точно ще има там, коментира Георгиев.

Без съмнение паметникът няма място там, взехме категорично решение и указахме на държавата да го премести, припомни председателят на СОС и отбеляза, че областният управител е натоварен да изпълни това решение.

Паметник на съветската армия, снимка: БТА

Според него темата се използва  в навечерието на местните избори за “помпане на рейтингите” на различни политици.

Георгиев каза още, че палатките, които в момента са пред паметника, са незаконни. Апелирам към политическите лидери, които са ги организирали, да предприемат необходимото да пазят здравето и живота на хората там, посочи той.

В коментар на информацията, че ръководителят на руския Следствен комитет е възложил образуването на наказателно дело за оскверняването на Паметника на Съветската армия в София, Георгиев каза, че би посъветвал руските служби да се грижат за инцидентите и престъпленията на територията на Руската федерация. България е суверенна държава, имаме си достатъчно компетентни органи, които проверяват сигналите и предприемат мерки, заяви председателят на СОС.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам