Бюлетин

ГЕРБ искат спешни и адекватни мерки за овладяване на инфлацията

Снимки: БТА

“Българите обедняват и бизнесите фалират, ние призоваваме за спешни и адекватни мерки за овладяване на тази галопираща инфлация”, заяви на пресконференция на ГЕРБ Александър Иванов. По думите му премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев е необходимо да дадат отговори.

Инфлацията от 0,5 на сто през март 2021 г. е 7,3 на сто през ноември, от което следва да има двуцифрена инфлация през следващите месеци, каквато не е имало от 2008 г., посочиха от ГЕРБ. Според партията мерки по темата инфлация липсват.

От ГЕРБ представиха графики, които показват повишаване на нивата на инфлация, на цените на газа, горивата и потребителските цени през 2021 г. Показват и сравнение на разходите на правителството през декември 2020 г., когато те са 7,82 млрд. лв. и декември 2021 г. – 9,06 млрд. лв.

Показана беше и графика, според която са били използвани 4 млрд. и 640 млн. лева от фискалния резерв към декември, а предходните четири години са били използвани общо 3,7 млрд. лв. Както и друга схема, която показва, че дефицитът в държавата за 2021 г. е 4 млрд. лв., докато през 2020 г. е бил 3,53 млрд. лв. Александър Иванов заяви, че “промяната е в негативен тренд и в негативни рекорди”.

Според лидера на партията Бойко Борисов няма как след април, когато е започнало повишаването, министрите на икономиката, финансите и енергетиката да не са забелязали това. По думите му те не са предприели компенсиращи мерки, което да доведе до забавяне на ръста.

Според Борисов остава скрито от обществото, че 9 млрд. лева са били разходите на правителството за декември. Той отбеляза още, че България продължава да бъде без бюджет за 2022 г., както и да няма одобрен План за възстановяване и устойчивост.

Още от Built.bg:  Германската икономика влезе в рецесия

“Ако имам някакъв упрек към колегите, не е защото играят шах, а защото времето на пиара мина. Десет-единадесет месеца вече минаха и те бяха управляващи. Не можеше да не направят за това време компенсиращи мерки”, подчерта Борисов.

Лидерът на ГЕРБ уточни: “Има инструменти, мерки, техники, много усилия струват, но 9 млрд. да останат скрити за общестството, но да не се говори за тези рекордни разходи. В същото време около 3 млрд. лв. са по доверителни сметки. И ние сме го правили. По милиард за саниране”.

Правили сме го за малките компании, за да им е по-сигурно и да знаят за следващата година, че ще могат да си купуват материали. Затова аз твърдя, че след приказките си по нас, тези хора няма да построят нищо. Защото по цените на скъпия метал ще ги питаме защо подписваха такива скъпи договори. Защо спряхте евтините договори? Вече и пътят към Белград щеше да е готов, коментира и лидерът на партията.

Делян Добрев постави И въпроса за това “кой изнесе договора с Азербайджан” за доставка на газ, като добави, че така се застрашава енергийната диверсификация. Бойко Борисов продължи темата като посочи, че договорът е “изтекъл” , след като е бил предоставен от “Булгаргаз” на Министерския съвет. Той посъветва премиера Кирил Петков да възложи проверка на ДАНС за това кой е виновен за случая.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам