Бюлетин

Индексацията в строителството да се прилага и към заварените случаи

Позицията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е, че индексацията в строителството трябва да се прилага и към заварените случаи, защото ще се окаже, че тези, които добросъвестно са си свършили договорите, няма да получат индексация, а са работили в инфлационна обстановка, а тези, които не са ги довършили – по случайност или нарочно, ще получат индексация, което не удовлетворява принципа на справедливостта.

Това каза вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов по време на блицконтрола в ресорната парламентарна комисия. Моето мнение е, че трябва да важат и със задна дата, след 30 юни 2021 година, допълни той.

Той допълни, че тази позиция ще бъде отстоявана при предстоящото обсъждане на методиката за индексация в МС, което се очаква да се случи след приемането на промените в Закона за обществените поръчки, с които се регламентира процесът на индексация в строителството.

Има огромен брой европейски обекти както по общините, така и по централната администрация, при нас – основно ВиК проекти, които няма да се реализират, ако не се приложи индексацията, напомни министърът.

Той изтъкна, че методиката стъпва върху инфлацията на строителните материали, но реално дава възможност за индексация върху целия договор, което означава, че там е включен трудът.

По време на парламентарния блицконтрол в петък вицепремиерът и финансов министър Асен Василев каза, че методиката ще работи за проекти, които или не са започнали, или са в процес на изпълнение в частта, която не е изпълнена.

Ако проектът е вече изпълнен и приет от общината, тогава няма да има индексация, защото работата е свършена в стар период и при стари цени, независимо дали е разплатен или не, а ако отчасти е изпълнен, методиката ще важи само за неизпълнената част, каза министърът Василев и допълни, че не би следвало да има стари плащания, които да имат нужда от индексация.

Още от Built.bg:  През юли производството в строителството в ЕС е нараснало с 0,2 на сто, а в еврозоната - с 0,3 на сто
close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам