Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Инспекцията на междусистемната газова връзка: България получава достъп до газ от Западна Европа, а Сърбия има алтернатива на Южен поток

Проверката на съоръженията по междусистемната газова връзка България-Сърбия на газоизмервателна станция “Калотина” беше извършена от министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на енергетиката Румен Радев и изпълнителният директор на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов.

Премиерът акад. Николай Денков обясни:

“Благодарение на газопровода, България получава достъп до източници на газ от Западна Европа по изцяло нов маршрут, а Сърбия – до терминалите за втечнен природен газ в региона и до Южния газов коридор”.

Премиерът, подчерта, че благодарение на газовата връзка българските градове Сливница и Драгоман ще бъдат газифицирани.

Академик Николай Денков е убеден, че интерконекторът дава възможност, ако настъпи криза, България да получи природен газ от западна посока. Според него това осигурява разнообразие и възможности.

“Това, което прави интерконекторът България-Сърбия, е основно да помогне на Сърбия да се чувства спокойна, че ако стане нещо по отношение на “Южен поток”, тя има алтернативна. Помните какво стана миналата година при нас. Те може да купят втечнен газ от други източници, това дава алтернативи”, заяви акад. Николай Денков.


Снимка:БТА 

Министър-председателят добави, че с проектите, подкрепени от Европейската комисия, България в момента е много по-добре свързана отпреди години. Той посочи, че благодарение на интерконектора с Гърция, както сега и с този със Сърбия, страната ни може да получава газ от няколко посоки. “Цялото това развитие за последните 2-3 години показва, че се намираме в много по-добра ситуация сега, отколкото преди”, каза още  акад. Денков.

По отношение на дерогацията за внос на руски петрол, което България получи от ЕК, премиерът каза: “Това, което винаги сме вкарвали в тези дискусии, са аргументи и разум. Радвам се, че те намериха своето място” и допълни, че единствено “Лукойл” може да даде отговор на въпроса дали рафинерията се продава.

Още от Built.bg:  Енергийният министър: Категорично имаме нужда от новата мощност на АЕЦ "Козлодуй"

Снимка: БТА 

“Очевидно са стартирали такъв процес. Ще търсят авторитетни международни консултанти в тази сериозна сделка. Кой ще купи, зависи от купувачите, които се явят. Сделката няма да стресира пазара на горива, но опитите да се стресира работата на рафинерията, като дерогация за три дни, със сигурност стресират пазара”, коментира акад. Николай Денков.

Премиерът уточни, че таксата върху транзита на природен газ от Русия няма да се изискеа нито от Сърбия, нито от Унгария.

“По отношение консултациите с ЕК – те си продължават, ако трябва, може да се наложи прецизиране на формулировката. Продължава този процес, но няма нищо притеснително за двете страни”, допълни акад. Денков. Той изтъкна, че парите, за които става дума, няма да ги плаща и “Булгартрансгаз”.  “Дали ще ги дадат руснаците, предстои да видим”, допълни министър-председателят.

Междусистемната газова връзка се предвижда като реверсивна връзка, която да свърже националните газопреносни мрежи на България и Сърбия. Първоначално се очаква газопроводът да осигури възможност за доставка на 1,8 млрд. кубични метра газ годишно. Общата дължина на газопровода през двете страни е 170 километра – от Нови Искър край София до Ниш.

Снимки: БТА 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам