Бюлетин

Интерконекторът IGB получи разрешение за експлоатация и на територията на Гърция

Интерконекторът с Гърция вече има издадено разрешение за експлоатация и на гръцка територия, което позволява търговската му експлоатация да започне на 1 октомври 2022 г., съобщи компанията оператор “Ай Си Джи Би” (ICGB).

Това е последната административна стъпка, необходима за легалното въвеждане на интерконектора в експлоатация на територията на Гърция.

По-рано днес българската страна издаде еквивалентен документ, който позволява експлоатация на съоръжението и на българска територия. Както съобщи по-рано БТА, в присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, началникът на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) арх. Деляна Панайотова връчи официално на представител на независимия преносен оператор “Ай Си Джи Би” АД разрешение за ползване на газопровода.

Подготовката за изпълнение на предварителните условия за издаване на разрешително за експлоатация на газопровода стартира по-рано тази година през месец януари. Процедурата в Гърция включва редица срещи с властите, независими инспекции на трети страни, координация с изпълнителя на строителните дейности, Трансадриатическия газоповод (TAP), гръцкия национален оператор DESFA и подготовката и предоставянето на цялата необходима документация на проекта.

Интерконекторът е от ключово значение за повишаване на сигурността на доставките и за осигуряване на диверсификация на източниците на природен газ за България и региона на Югоизточна Европа. Проектът свързва страната ни директно с Южния газов коридор и ще позволи осъществяването на сигурни доставки от разнообразни източници до редица страни в Централна и Югоизточна Европа, включително до Молдова и Украйна.

Междусистемната газова връзка Гърция-България се реализира от смесеното инвестиционно дружество “Ай Си Джи Би” АД, регистрирано в България през 2011 г. с акционери “Български енергиен холдинг” ЕАД (50 процента) и “Ай Джи Ай Посейдон” – IGI Poseidon (50 процента). Съакционерът “Ай Джи Ай Посейдон” e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката компания Депа – DEPA International Projects (50 процента) и италианската енергийна група “Едисон” – Edison S.p.A (50 процента).

Още от Built.bg:  "Регенерация" за индустриалните паркове

В съответствие с устава с, „Ай Си Джи Би” АД следва да бъде собственик на газопровода IGB, като извършва финансиране на реализацията му, разпределяне на преносния му капацитет и получаване приходите от преноса на природен газ.

На 1 октомври с официална церемония в Националния дворец на културата (НДК) в София междусистемната газова връзка Гърция – България ще бъде въведена в експлоатация.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам