Бюлетин

Италианският мегапроект за мост – 12 милиарда евро за свързване на Сицилия с континенталната част

Правителството на Италия обяви, че ще задели 12 млрд. евро за изграждане на огромен мост, който да свърже остров Сицилия с континенталната част на страната, предаде Ройтерс. 

По този начин се съживява проект, изоставен преди десет години.

Изграждането на такъв мост се планира от десетилетия, но компанията, създадена за надзор на строителството, бе закрита през 2013 г. като част от усилията за свиване на държавните разходи в момент, когато Италия се бореше да овладее нарастващия си държавен дълг по време на продължителна рецесия.

Икономическият министър Джанкарло Джорджети путочни, че сумата от 12 млрд. евро ще бъде инвестирана в течение на няколко години, като първите три транша ще бъдат направени до 2026 година.

Мостът, свързващ Сицилия с южния регион Калабрия, ще бъде с дължина 5 км, като ще включва централна отсечка от 3,3 км. По този начин той ще надмине сегашния рекордьор – моста “Чанаккале” в Турция с неговите 2,02 километра.

Миналия месец консорциум, начело с италианската група “Уибилд” (Webuild), обяви, че е представил обновена версия на проекта, включваща най-новите технологични разработки и технически регулации.

В Италия мостът е обект на силни спорове. От една страна са ожесточените критики от тези, които се съмняват дали е разумно да се строи в активна сеизмична зона, както и твърдения, че проектът представлява пилеене на пари и е вреден за околната среда.

Проектът обаче се ползва и със силна подкрепа като перспектива за осигуряване на бърза жп и шосейна връзка, която да даде тласък на хронично недоразвитата икономика на Южна Италия. Твърди се също така, че мостът ще даде възможност товарни кораби от Суецкия канал да бъдат разтоварвани в Сицилия, откъдето влакове да превозват стоките на север, което ще намали нуждата от скъпи курсове през Средиземно море. “Бих искал да направя първата копка през лятото на 2024 г.”, заяви министърът на инфраструктурата Матео Салвини, лидер на коалиционната партия “Лига”, която включи моста като водещ приоритет в дневния ред на правителството.

Още от Built.bg:  Проектобюджет 2024: какво предвижда той

В момента коли, камиони и влакове трябва да преминават протока, който разделя Месина и “върха на ботуша” с ферибот – пътуване, което отнема около 20 минути.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам