Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Как Еврокомисията планира да прекрати зависимостта от руски изкопаеми горива

Снимма: ЕС

Автор: Николай Желязков, кореспондент на БТА в Брюксел

Европейската комисия представи предложения за прекратяване на зависимостта от вноса на руски изкопаеми горива, използвани като политическо и икономическо оръжие, които струват на европейците по 100 милиарда евро годишно. 

Отчита се, че 85 на сто от европейците очакват ЕС да намали енергийната си зависимост от Москва, за да помогне на Украйна. Комисията предлага да се пести енергия, да се разнообразят енергийните източници и да се ускори въвеждането на енергията от възобновяеми източници. Според ЕК тези мерки ще допринесат за намаляване на замърсяването, ще подобрят икономиката и ще повишат сигурността.

Предвижда се държавите от ЕС да използват европейския бюджет, за да развиват съгласувано новите мощности за производство на енергия и енергопреносните мрежи. Комисията очаква от страните в ЕС да разяснят на гражданите какво да направят, за да спестят пет процента от използваната енергия, както и да въведат съответните финансови мерки за потреблението. За пример се дава намаляването на ДДС за енергоспестяващо отопление и за саниране на сгради.

ЕК подготвя също план за действие при внезапно спиране на енергийните доставки, както и възможности за съвместно договаряне на доставки на газ и т.нар. “зелен” водород за европейските държави. Предвижда се държавите да бъдат правно задължени да осигурят разнообразни източници за вноса на газ.

Според ЕК е необходимо до 2025 г. производството на ток от слънчева енергия да се удвои, а до 2030 г. от слънце да бъдат добивани 600 ГВт/ч. електроенергия.

Заради скока на цените на енергоносителите днес комисията даде на държавите в ЕС възможност да предоставят разширена подкрепа за защита на потребителите на газ, включително с осигуряването на финансова помощ.

Още от Built.bg:  Built анализ: Невидимото влияние на заобикалящата среда върху здравето ни

Предвижда се държавите да могат за следващия отоплителен сезон да прехвърлят свръхпечалби от производството на ток, като ги използват включително за финансова подкрепа. Допуска се дружествата да получат временен достъп до ток от регулирания пазар.

В случай на внезапно спиране на вноса на газ ЕК предвижда държавите от ЕС да намалят потреблението си, за да помогнат на най-тежко засегнатите. Допуска се възможност да бъде въведен таван на цените за газа в ЕС при пълно спиране на вносните доставки.

Предлага се новопостроените сгради задължително да бъдат завършвани със слънчеви панели по покривите. Според ЕК е възможно до 2030 г. в ЕС да се произвеждат по 10 милиона тона водород, а още толкова да бъдат внасяни, за да се замести употребата на газ, петрол и въглища.

За всички тези цели ЕС ще има нужда от 210 милиарда евро до 2027 г., като комисията посочва, че това е вложение в независимостта и сигурността, и същевременно годишно се спестяват по 100 милиарда евро. Отчита се, че бюджетът на ЕС за икономическо възстановяване предвижда 225 милиарда евро заеми за проекти, свързани с чистата енергия.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам