Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Какви биха били щетите за България при земетресение като това в Турция и Сирия

Щетите в България при подобно земетресение като това в Турция ще са тежки за панелни сгради, които имат множество дефекти от експлоатация. Техният размер обаче към момента никой не може да определи, защото няма пълно и актуално обследване на сеизмичната устойчивост на жилищния фонд. Това каза в интервю за БТА деканът на Строителния факултет на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) доц. д-р инж. Емад Абдулахад.

След извършване на подобно обследване на сгради, които имат множество дефекти, може да се даде ясна оценка за капацитета на носимоспособност. Сградите, отговарящи на нормите по време на тяхното построяване, могат да бъдат пригодни след взети мерки, които да отговарят към действащите в момента наредби и норми. Панелните сгради, ако правилно са изчислени и отговарят на действащите в момента наредби, норми и стандарти, могат по-добре да поемат удара, защото са по-гъвкави и могат да разсеят енергията на удара при земетръс. Това обаче не може да се твърди за всички сгради, които са експлоатирани вече 50-60 и 70 години, обясни ученият.

Не може да се каже коя панелна сграда ще издържи на силен земетръс и коя не, преди наличие на обследване

Не може да се каже коя панелна сграда ще издържи на силен земетръс и коя не, преди наличие на обследване на сеизмичната устойчивост. Всичко зависи от това колко са компрометирани важните за конструкцията й връзки, което отчасти зависи и от доброто й поддържане, своевременното овладяване на течовете от покривите и дали поне два пъти за последните 50 години е правен генерален (конструктивен) ремонт на цялата сграда, каза доц. д-р инж. Емад Абдулахад.

Още от Built.bg:  Built анализ: Невидимото влияние на заобикалящата среда върху здравето ни

По тази причина собствениците на апартаменти в многофамилните панелни жилищни сгради е добре да предвидят средства и да свикат Общо събрание на етажната собственост, на което да се вземе решение за пълно конструктивно обследване на сградите заради потенциалната опасност блоковете да пострадат при евентуално земетресение от висока степен. Предпоставка за това е дългият период на експлоатация и липсата на поддръжка на връзки, постигащи сеизмичната устойчивост на конструктивни елементи, посочи ученият. Същевременно той изтъкна, че по Закона за устройство на територията животът на сградите е 50 години, като подчерта, че това не означава непременно, че след този период те вече са негодни за обитаване.

Пазарната цена за обследването започва от 2 лева за квадратен метър

Пазарната цена за обследването започва от 2 лева за квадратен метър според вида, големината на жилищната сграда и избрания метод и може да достигне и до 4, и до 5 лева. В това обследване се прави проверка на всички якостни характеристики на бетона и армировката, включително и на състоянието на дюбелите, които основно поемат сеизмичната сила. Проблем на повечето панелни блокове са течащите покриви, а водата, преминавайки по фугите, достига до дюбелите и те корозират, обясни експертът. Обследването трябва да се направи на целия блок, но може и на блок секция, която е отделена с фуга от другата секция, стига фугите да не са запълнени по някаква причина, защото и те имат отношение към сеизмичната безопасност на блоковете.

Снимка: МРРБ

Панелните сгради са проектирани преди действащите норми за земетръс от 1987 г.

Панелните сгради са проектирани преди действащите норми за земетръс от 1987 г., а след това вече се работи по тях, каза ученият. След 2007 г. в проектирането навлиза и системата за строителни норми Еврокод, които позволяват на проектантите възможността от избор за норми, използвани при проектиране. В Еврокод 8-3 се засяга сеизмичната оценка за възстановяване/усилване на сгради след направено конструктивно обследване, каквато оценка липсва в българските норми. Двете направления, заложени в Еврокод 8-3 са: обследване на сгради, които са претърпели земетресение и има нанесени щети; и свързано с дефекти, възникнали в периода на експлоатация. В период от 50-70 години е нормално да има промяна в якостните характеристики на вложените материали и тези дефекти може и да не са видими. Затова обследването освен визуално, следва да бъде и инструментално. Тези обследвания са задължение на собствениците на жилища срещу съответното самофинансиране, напомни експертът.

Още от Built.bg:  Как изкуственият интелект ще промени архитектурата и строителството

Krakow Unit Osiedle Blokowisko  - autokaremcom / Pixabay

Симулационните модели

Националният център по сеизмично инженерство в УАСГ има налична платформа за изпитване, която е с ограничени възможности, разказа деканът на Строителния факултет на Университета. В България няма разработена високотехнологична сеизмична платформа за изпитване на сгради, която да е приложима както за такива, които предстои да бъдат построени, така и за съществуващи. В държави с по-висока сеизмична активност това се прави постоянно, даже в Япония преди да се започне изграждането на високо съоръжение, инвеститорите възлагат изпълнение на негов модел, който предварително се изпитва и на база на тези резултати се доказват конструктивните параметри, разказа ученият.

Дори и да знаем основните принципи на разрушаването на сградите при земетресението, няма как да се каже с точност кое е най-безопасното място, каза доц. д-р инж. Емад Абдулахад. Не може да се каже кое по-бързо ще падне – стълбището или други етажни помещения. В най-общия случай зависи от това къде има концентрация на компрометирани връзки, които губят своята устойчивост и започват бързо да се разрушават, коментира ученият.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам