Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Какво следва от въведения таван на цените на руския петрол

Русия ще се сблъска в понеделник с ценови таван за нейния петрол в размер на 60 долара за барел, след като Европейският съюз, Г-7 и Австралия се споразумяха да ограничат приходите на Москва, използвани за финансиране на конфликта в Украйна, съобщи Франс прес.

“Г-7 и Австралия… постигнаха консенсус за максимална цена от 60 щатски долара на барел за руския суров петрол, транспортиран по море”, заявиха вчера страните в съвместно изявление.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън приветства съобщението, което по думите и “е кулминацията на месеци усилия от страна на нашата коалиция”.

Споразумението стана възможно благодарение на консенсуса, постигнат от 27-те държави от Европейския съюз.

belgium brussels european commission 3595351

В началото на септември министрите на финансите от Г-7 се споразумяха за този инструмент, който има за цел да лиши Русия от финансови ресурси.

По-конкретно, определената цена трябва да бъде достатъчно висока, за да поддържа интереса на Русия да продължи да продава петрол, но по-ниска от пазарната цена, за да ограничи приходите, които може да получи от него.

Механизмът ще влезе в сила в понеделник “или много скоро след това”, уточняват Г-7 и Австралия. В понеделник влиза в сила ембаргото на ЕС върху руския петрол, транспортиран по море.

Доставките могат да продължат само на петрол, продаван от Русия на цена от 60 долара или по-ниска. При надхвърляне на този таван на дружествата ще бъде забранено да предоставят услугите, които позволяват транспорта по море (превоз на товари, застраховане и др.).

Страните от Г-7 предоставят застрахователни услуги за 90 процента от световните товари, а ЕС е основен играч в морския транспорт – следователно това е надежден възпиращ фактор, но също така и риск от загуба на бизнес в полза на конкурентите, отбелязва АФП.

Още от Built.bg:  За по-достъпни жилища: Шанхай намалява началната вноска за жилищен кредит

Русия, вторият по големина износител на суров петрол в света, предупреди, че няма да доставя повече петрол на страните, които са приели ограничението.

Без този таван би било лесно да се намерят нови купувачи на пазарни цени. Цената на руския петрол (суров петрол от сорта “Урал”) в момента е около 65 долара за барел, което е малко над горната граница на ЕС и предполага ограничено краткосрочно въздействие.

“Ще бъдем готови да преразгледаме и коригираме максималната цена, ако е необходимо”, се казва в изявлението на Г-7 и Австралия. Трябва да се намери и таван за руските петролни продукти от 5 февруари 2023 г.

Европейското ембарго идва няколко месеца след това, което САЩ и Канада вече наложиха. “ЕС остава единен и солидарен с Украйна”, заяви в Туитър чешкото председателство на Съвета на ЕС.

От началото на войната в Украйна Русия е спечелила 67 милиарда евро от продажбите си на петрол в ЕС, а годишният ѝ военен бюджет възлиза на около 60 милиарда евро, казва Фук-Вин Нгуен, експерт по енергийните въпроси в института “Жак Делор”.

Предложеният от Брюксел инструмент предвижда добавяне на лимит, определен на 5 процента под пазарната цена, в случай че руският петрол падне под 60 долара.

Някои експерти се опасяват от дестабилизация на световния пазар и се питат каква ще бъде реакцията на страните производителки от ОПЕК, които ще се срещнат утре във Виена.

“Този таван ще помогне за стабилизирането на световните енергийни пазари… и ще бъде от пряка полза за нововъзникващите икономики и развиващите се страни”, тъй като руският петрол може да им бъде доставян на цени под тавана, заяви в Туитър председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Още от Built.bg:  Какви са шансовете София да бъде домакин на Младежките зимни олимпийски игри
Снимка: AP

От понеделник ембаргото на ЕС върху руския петрол, превозван по море, ще намали с две трети покупките на суров петрол от Русия. След като Германия и Полша решиха да спрат доставките по тръбопроводите до края на годината, това ще засегне повече от 90 на сто от общия руски внос, твърдят европейците.

От друга страна, “таван на цените на петрола не е имало никога досега. Намираме се в неизвестност”, казва Фук-Вин Нгуен и подчертава, че реакцията на страните от ОПЕК или на големи купувачи като Индия и Китай ще бъде от решаващо значение.

Според него единственото сигурно нещо е, че един таван, дори и при висока цена, ще изпрати “силен политически сигнал” на руския президент Владимир Путин, тъй като веднъж въведен, този механизъм може да бъде затегнат.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам