Бюлетин

Караджов ще предложи на МС да бъдат отпуснати средства за възстановяването на Вършец

Държавата е задължена да помага в такива бедствени ситуации. Очевидно бедствието тук е било с огромни размери. Едва ли някой във Вършец е виждал нещо подобно преди. Затова ще настоявам пред Министерския съвет да отпусне средства за неговото възстановяване. Това каза при посещението си в града вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов, съобщиха от министерството.

Заедно с кмета на общината Иван Лазаров той провери щетите от наводнението, причинено от обилните валежи през последните 48 часа.

Във Вършец все още текат огледи. Преминаващата през града река Ботуня вече се е прибрала в коритото си, но щетите са големи. Голяма част от корекцията и е разрушена. Отнесени са три железобетонни и четири метални моста. В резултат от преливането e разрушен водопровод в кв. „Заножене“ и живеещите в него са без вода. Скъсани са и други водопроводи. Пътят към една от вилните зони е пропаднал. Частичното бедствено положение в града остава.

Снимка: FB

Щом имаме отнесени и разрушени основи на мостовете за пешеходци, това означава, че силата на стихията е била невъзвратима. Държавата чрез механизма си за бедствия и аварии ще помогне и поеме разходите, които кметът и общината трябва да направят по възможно най-бързия начин. Необходимо е да се проведат комисии за оценка на щетите и задължителните процедури, за да има прозрачност и яснота за какво се харчи. Общината ще може да разходва тези средства авансово, докато бъдат покрити от държавния бюджет, каза Гроздан Караджов.

Още утре вицепремиерът ще предложи на Министерския съвет да бъде сформирана държавна комисия, която да обследва нанесените от стихията поражения.

Още от Built.bg:  Зелената сделка и качеството на въздуха бяха във фокуса на посещението на еврокомисаря по околната среда

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам