Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Киев: Клането в Буча е било съзнателно

Снимки: BTA/AP

„Клането в Буча е било съзнателно“ извършено, заяви днес украинският външен министър Дмитро Кулеба, след като вчера там бяха открити много трупове. Градът северозападно от Киев доскоро бе под контрола на руските войски, предаде Франс прес.

„Клането в Буча е било съзнателно. Руснаците искат да унищожат колкото може повече украинци. Трябва да ги спрем и да ги изхвърлим. Настоявам за нови опустошителни санкции от Г-7 СЕГА“, написа той в Туитър.

„Регионът на Киев. Адът на 21-и век. Телата на мъже и жени, убити, докато са с вързани ръце. Най-тежките престъпления на нацизма отново са в Европа. Това е било направено съзнателно от Русия“, посочи в Туитър от своя страна Михайло Подоляк, съветник в украинската президентска канцелария.

АФП видя вчера мъртвите тела на най-малко двайсетина души с цивилни дрехи да лежат на улица в Буча. Едното бе с вързани ръце; труповете бяха разхвърляни на стотици метри разстояние.

В момента нямаше как да се определи причината за смъртта им, но на главата на едно от телата личеше голяма рана, отбелязва АФП.

„Всички те са били разстреляни . . . те (руснаците, бел. АФП) ги убиваха с куршум в главата“, увери пред АФП кметът на Буча Анатолий Федорук.

„В Буча погребахме вече 280 души в общи гробове“, защото беше невъзможно да го направим в трите гробища на общината, всички в обсега на руските военни, добави Федорук.

Украинските сили успяха да заемат Буча изцяло едва преди няколко дни след около един месец усилия.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам