Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Кирил Петков: Имаме големи количества гориво

Днес се събрахме с Петролната и газова асоциация и всички членове, както и  с “Лукойил”, и обсъдихме ситуацията. Оказва се, че не само количества има, имаме големи количества в цялата система, заяви на брифинг в Министерския съвет премиерът Кирил Петков и допълни:

Няма никакъв проблем по цялата верига. Единствената причина, поради която се е получила паниката в сряда,  е че са използвани снимки от няколко малки бензиностанции и са изпратени навсякъде. Хората изпратили снимките са от Младежката организация на ГЕРБ.

Въпреки че цялата система е била напълно обезпечена с гориво, се създава паника за няколко часа, която се опитва да накара хората да се нареждат на опашки, да пълнят резервоари, без да има никаква причина за това, заяви министър-председателят Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет след среща с Българската петролна и газова асоциация.

От тук нататък всички се разбрахме, че усетим ли подобен тип хибридна атака, политическо разклащане на системата или опити за политически дивиденти на гърба на хората, които да се редят на опашка, ние ще имаме координиран отговор моментално, а именно комуникация обратно към населението, за да не се поддават на подобни лъжи и манипулации, каза премиерът.

Кирил Петков, снимка: БТА

Той призова гражданите да следят какво казва правителството и ги успокои да не се притесняват, защото в момента гориво има навсякъде, запасите са налични, танкерите идват в базите, вносът се случва. 

На въпрос не са ли цените на горивата причината за това презапасяване, премиерът Петков каза, че няколко малки бензиностанции, които са били без количество, за да не затварят са си вдигнали цените.

Снимка от тези бензиностанции са се разпространили с платени постове и в социалната мрежа, което е накарало да се увеличи търсенето с пъти за тези часове, в опит да се създаде тази паника, обясни Петков. По думите му използване на една или две подобни снимки, циркулирани достатъчно много пъти, е създало паника, което е накарало хората да се нареждат на бензиностанциите. 

В отговор на въпрос на тема правосъдие той съобщи, че Министерският съвет ще стане директна точка за контакт към Европейската прокуратура, така че сигнали от МС ще отиват директно към Европейската прокуратура без да има други посредници. 

Относно цените на горивата, изказване направи и министърът на енергетиката – Александър Николов. Той обясни, че България е държава с 6,5 млн. души консумация, отворена към целия европейски пазар.

Още от Built.bg:  Народното събрание избра председателите на 25 комисии
Александър Николов, снимка: БТА

Цените, както на производителите, така и на веригите, са пряко зависими от международните пазари и за съжаление – от съответните котировки в Русия. Дори, ако изключим този фактор, през последните няколко седмици цените се повишиха с няколко процента на основната компонента, която се използва за производство на горива – петрол, така че колкото и да искаме да сме остров, в който стабилността на цените се запазва във всяка една ситуация, това е практически невъзможно, коментира министър Николов.

Той съобщи, че детайлите на динамиката на цените на петрола и осигуреността с природен газ на страната ще бъдат представени на брифинг в Министерство на енергетиката от 14:00 часа днес.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам