Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

КНСБ: Нетният месечен доход за издръжка на един човек е 1402,25 лв

Необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за един човек, сам живеещ и работещ, е 1402,25 лева. Това съобщи на пресконференция Пламен Димитров, президент на КНСБ, в централата на синдиката.

Той съобщи, че 2524,05 лева струва общата издръжка на тричленно семейство – двама работещи възрастни и едно дете до 14 години. Доходът, необходим за издръжката на живота, нараства с 0,6% на тримесечна база и с 10,6% на годишна база, отчете Димитров. Той каза, че необходимият доход за храна е 557,38 лева за един работещ, което представлява 39,8% от общия разход.

Намаление на цените се наблюдава при яйцата – с 6,5 % на тримесечна база, но ръстът на годишна база е 45,9%, затова и не се усеща осезаемо поевтиняването им, коментираха от КНСБ. При млякото и млечните продукти има спад на цените с 0,4%, но за година нарастването е с 25,5%. Слънчогледовото олио бележи намаление с 8,2% за тримесечие, а на годишна база намалението е около 25%.

При нехранителните стоки бележи ръст на цените е с 0,3%, а на годишна база – със 7,8%. При топлоенергията ръстът на цените е с 39% на годишна база. Нарастване има в здравеопазването – с 10,2%, при лекарствата е с 18% на годишна база. При транспорта се наблюдава намаление на цената с 2,2%, отчетоха от КНСБ.

Йорданка Фандъкова и Пламен Димитров, снимка: AP

Малката потребителска кошница е “пораснала” с 20 лева за една година – от 90 лева сега става 109 лева. Това значи, че издръжката за живот е нараснала с близо 11%, информираха от синдиката. Цените продължават да растат и запазват изключително високи равнища спрямо нашите доходи, съобщи президентът на КНСБ. Той даде пример с цента на свинското месо без кост, която расте най-много – с 60%. Над 80% от свинското у нас е внос, предимно от Дания. Яйцата също държат рекорди, както и доматите, краставиците, ябълките. Единствено при горивата има спад от близо 25%, отчете Димитров.

Още от Built.bg:  Крайнодесният блок печели първия тур на парламентарните избори във Франция

Той обобщи, че се констатира задържане на общите ценови нива за издръжката на живот, но продължава ограниченото потребление на много от стоките и услугите. Почти 45% от българите са в риск от бедност и не могат да си позволят нормална храна, съобщи Димитров. По думите му основната причина за ръста на необходимите средства за издръжка на живот е увеличението на цените на храните. Стоките и услугите, които купуваме всеки ден, продължават да са достатъчно високи, техният ценови растеж е видим, макар и с по-малки темпове. Именно това определя и повечето пари, които са ни нужни да живеем сравнително прилично, коментира Пламен Димитров. Той каза още, че макар и инфлацията да намалява, издръжката на живот продължава да расте заради цените на храните, при които продължава да има съмнение за спекула и картели.

КНСБ настоява за промени на закона за държавния бюджет за 2023 г. с нови 305 млн. лева за гарантиране на допълнителни средства за ръст на заплатите на всички работещи в обществения сектор, които да компенсират натрупаната кумулативна инфлация от януари 2021 г. до май 2023 г., заяви президентът на синдиката. КНСБ настоява за минимален ръст от 10% на всички заплати, както и въвеждане на необлагаем минимум и връщане на 20% ДДС ставки за хляб, брашно и ресторантьорски услуги.

Според Димитров е несъстоятелно твърдението на финансовия министър, че получилите 10% увеличение на заплатите през миналата година в публичния сектор, нямат право на такова. Причината според Димитров е, че ако лице, заето в публичния сектор, не е получило необходимото увеличение за последните две години и половина, откогато има такава висока инфлация, всъщност то е “на минус”. Тоест трябва да се гледа целия период от началото на нарастване на инфлацията, а не само нарастването на заплатите само през миналата година, обясни президентът на КНСБ.

Още от Built.bg:  Виолета Коритарова: До края на годината започва строителството на още 4 участъка от АМ „Хемус“

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам