Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Купувачът на жилище през 2021 – под 30 г. и с добър доход

Националната статистика тепърва ще отчита състоянието на имотния пазар през 2021 г. Отсега обаче са ясни няколко тенденции – продължаващ ръст на цените на жилищата (между 7 и 10%) и повече сключени сделки (по предварителни прогнози около 20% в сравнение с 2020 г.).

Основни фактори за всичко това са ниските лихви, продължаващия бум на строителството и не на последно място желанието на хората да инвестират в имоти като сигурно място да вложат парите си в условията на пандемията от коронавирус.

Брокерите обаче отчитат интересни закономерности в профила на купувачите на жилища. През 2021 г. средностатистическият новодомец е бил най-често от поколението Z – набор 1994 г. или дори по-малък. Той също така е получавал заплата между 2000 и 3000 лв. и е търсил имот предимно в София, Пловдив и Варна.

През изминалата година на имотния пазар отчитат рекорден средно месечен брой купувачи за последните 5 години. Около 80% от купувачите са нови участници.

Какъв е профилът на продавача? Най-масово това са хора от генерацията X – хора родени между 1966 и 1976 г. Около 70% от офертите, които се реализират, са по-малко от 6 месеца на пазара. Около 30% от клиентите купуват още след първия си оглед като масово сключват сделката след около 5 огледа.

Динамичен е и пазарът на наемите. През 2021 г. двустайно жилище в София е можело да се наеме за между 300 и 350 евро на месец в квартали като Изгрев и Манастирски ливади. В по-скъпите локации – център, Докторска градина, Иван Вазов и Лозенец, нивата са достигали и до 400-450 евро.

Още от Built.bg:  Разширяване на газопреносната си инфраструктура и на водородни проекти: Планът на"Булгартрансгаз" до 2033 г.

Dining Area Interior Design - tuanarch87 / Pixabay

А в по-крайните квартали като Люлин, Обеля, Дружба жилище с една спалня би могло да бъде наето и срещу 250-300 евро. При по-големите апартаменти съответно и цената расте – сумите за тристайно жилище варират между 500 и 600 евро за южните райони и до 700-800 за най-елитните.

Има не малка разлика между наемите в столицата и останалите градове. В Пловдив например цените за двустаен апартамент варират между 250 и 270 евро за по-желаните квартали. В града под тепетата се наблюдава сериозен ръст, както в наемането, така и в покупко-продажбата на имоти.

Сред най-желаните райони са Смирненски, Южен район, Кючук Париж, Тракия. Кършиака и центъра. Във Варна е една идея по-евтино с цени между 250 и 260 евро средно за жилище с една спалня. Заради големия интерес от страна на студенти в морската ни столица по-търсени са големите апартаменти, в които като съквартиранти живеят няколко души. Около 350 евро вървят наемите на тристайните имоти там.

В Бургас стойността на жилище под наем също е между 250 и 300 евро. Най-желани там са районите Лазур, Славейков и центъра. И в Русе средната цена на жилищата под наем е 250-270 евро. Там интересът също се движи основно от студентите.

Въпреки продължаващия ръст на цените на имотите данните показват, че сумата, която в България се плаща за жилище е доста по-малка от повечето европейски градове. Например сравнение между София и Берлин показва, че ако средната цена на имотите в столицата е около 1300 евро на кв. м., то в германската столица тази стойност се доближава до 5000 евро на кв. м.

Още от Built.bg:  Празните апартаменти в Германия

Building Apartment Architecture - friscii / Pixabay

Изследване сочи, че столицата ни е 7-а по средни цени на жилищата в центъра сред 12 столици на страните от Източна Европа. Пред нас са Прага, Братислава, Варшава, Будапеща, Белград и Загреб.

А националната статистика отчита сериозен ръст на цените на имотите у нас за последните 10 години. Близо 40% са поскъпнали жилищата от 2010 до 2020 г. при инфлация около 6%. Наемите пък са се повишили с около 10 на сто.

Притежаването на собствен имот у нас продължава да бъде традиционно и относително достъпно за българите, докато в много европейски държави животът под наем е приет за стандартна норма за средната класа. Близо 85% от българите живеят в собствено жилище.

Construction Crane Construction - Lostangelino / Pixabay

За сравнение в Дания това се отнася само за 41% от домакинствата, а първенец по лична собственост е Румъния, където 95% от хората имат свой дом. Според Евростат строителството има дял от около 5% от брутния вътрешен продукт на България.

Данни: НСИ, Евростат и “Адрес” – недвижими имоти

Автор: Built.bg

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам